İzmir’in Ödemiş ilçesinde, Türkiye’nin önde gelen kestane üretim merkezlerinden biri olarak kabul edilen Kemer Mahallesi’nde üreticiler, bu yıl erkenci kestane hasadına başladı. Geçen yıla kıyasla daha yüksek bir rekolte bekleyen üreticiler, yoğun bir hasat mesaisi içinde.

Kemer Mahallesi, 1161 metre rakımıyla, yıllık ortalama 5-6 bin ton kestane üretimi gerçekleştiriyor. Bu ürünler iç pazarda tüketildiği gibi Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine de ihraç ediliyor. Mahallede geçim kaynağı olan kestanenin kara aşı türündeki erkenci ürünleri toplayan üreticiler, zorlu hasat sürecine girdi. İşçiler, yüksek ağaçlara tırmanarak sırıklarla kestane kozalaklarını düşürüp, bunları çuvallara doldurup kuyularda meyvelerini ayırıyor.

Hasat, kara aşı çeşidinden sonra sarı aşı (şekerci) ve bellombol (tahta) türleriyle devam edecek ve süreç yaklaşık 2,5 ay sürecek.

Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, bölgedeki kestanenin lezzeti ve boyutuyla talep gördüğünü ve markalaşma yolunda ilerlediklerini belirtti. Kocaağa, Bu sene kestanenin kalitesi de verimi de yüksek olduğunu ve fiyatların da beklenen seviyede olmasını ve üreticinin kazançlı bir yıl geçirmesini temenni ettiğini belirtti.

Kestane üreticisi Umut Şahin ise bu yıl hasadın hareketli başladığını ve verimin güzel olduğunu gözlemlediklerini söyledi. Şahin, "Kara aşı kestanesiyle Ege Bölgesine liderlik yapıyoruz. Kestanemiz meşhur olduğu ve turfanda burada çıktığı için tüccar ilk önce buraya geliyor" ifadelerini kullandı.

Kemer Mahallesi Muhtarı Birol Bozakın ise kestane toplamanın ağaçların yüksekliği nedeniyle riskli bir iş olduğunu belirterek, kazasız ve bereketli bir sezon diledi.

Kaynak: AA