Güncel

Öğrencilerin barınma sorunu bitmiyor

Gayrimenkul Danışmanı Deniz Kezer, İzmir’de öğrencilerin yaşadığı barınma sorununa dikkat çekerek, “Ev sahipleri yeni bir öğrenciye evini kiralarken geçen yıla göre yüzde 50-60 zam yapıyor. Ülkenin mevcut ekonomik krizinden en çok öğrenciler zarar görüyor” dedi

Abone Ol

Üniversitelerin açılmasına yaklaşık 1 ay gibi bir zaman kaldı. Öğrencilerin barınma konusu, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizle birlikte toplumsal bir meseleye dönüşmüş durumda. Öğrenciler kiralık ev bulamıyor, bulsalar bile kira ücretlerini karşılamakta güçlük çekiyor. Üniversite öğrencilerinin yoğun olarak yaşadığı Bornova bölgesinde 1+1 evlerin 20 bin liraya kiraya verildiği ifade ediliyor. Devlet yurtlarında yeterli kontenjan olmadığı gibi, özel yurtların da fiyatları cep yakıyor. 

Ailelere büyük külfet

Öğrencilerin yaşadıkları barınma krizinin her geçen gün derinleştiğine dikkat çeken Gayrimenkul Danışmanı Deniz Kezer, “Bazı özel üniversitelerde kayıt ücretleri geçtiğimiz yıla göre yüzde yüz artmış durumda. Zaten öğrencilerin ve ailelerinin sırtına bir külfet bindi, şimdi iş barınmaya gelince tekrardan bir külfet binecek. Ev kiralamada geçtiğimiz yıl olduğu gibi yine çok büyük sorunlar var. Piyasada çok az sayıda kiralık ev mevcut ve rakamlar yine yükseldi. Ağustos ayının 15’inden sonra piyasa daha da şekillenir. Bir günde dışarı çıkıp ev bulmak hiç kolay bir iş değil” ifadelerini kullandı. 

Öğrencilere ev yok

Kısa süre önce kiracısı evden çıkan ev sahiplerinin, evlerini yeniden kiraya vermek için öğrencileri beklediğini aktaran Kezer, “Ev sahipleri ancak ve ancak evlerini üniversitelilere kiraya vererek enflasyonla başa çıkabiliyor. Ağustos ayı kira artış oranı yüzde 65 olarak açıklandı fakat enflasyon bunun çok üzerinde. Dolayısıyla ev sahipleri sürekli maddi açıdan kayba uğruyor. Üniversiteliler kiraya çıktıklarında bir evde en fazla iki yıl oturuyor. Ev sahipleri iki yıl sonra evlerini yeniden daha yüksek rakamlara kiraya verme şansı yakalıyor. Geçmiş yıllarda insanlar uzun soluklu oturacak kiracı ararlardı. Evlerinde devlet memuru otursun isterdi. Artık durum değişti. Ev sahipleri öğrencileri tercih ediyor. Özetle bir kiracı bir evde ne kadar kısa süre oturursa ev sahipleri için o kadar iyi oluyor” dedi. 

1+1 evler 20 bin lira

Üniversite öğrencilerinin yoğun olarak ikamet ettiği Bornova ilçesinde 1+1 evlerin 20 bin lirayı bulacağını kaydeden Kezer, “Önümüzdeki günlerde İzmir’de kiralık ev sayısı az olacağı gibi, kira ücretleri de yüksek olacak. Arz az, talep çok. Doğal olarak fiyatlar yükseliyor. Devlet yurtlarının kapasiteleri sınırlı. Özel yurt fiyatları da cep yakıyor. Yurt imkânlarına erişmek de zorlaştı. 3-4 öğrencinin birleşerek eve çıkması daha mantıklı geliyor. Öğrencilerin barınma sorunu çok ciddi boyutlarda. Maalesef önümüzdeki yıllarda da böyle olacak gibi gözüküyor” diye konuştu. 
Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizden en çok öğrencilerin etkilendiğini ifade eden Kezer şunları söyledi: “Öğrenci, görünen enflasyonun çok üzerinde bir enflasyon yaşıyor. Ev sahipleri yeni bir öğrenciye evini kiralarken geçen yıla göre yüzde 50-60 zam yapıyor. Hâlbuki kira yenileme dönemi gelmedi. Ev sahipleri kendi formülleriyle hesapladıkları enflasyonu doğrudan öğrencilere yansıtıyor. Ülkenin mevcut ekonomik krizinden en çok öğrenciler zarar görüyor. Öğrenciler, ödeyecekleri rakamları düşürmek için 1+1 evde 3-4 kişi yaşamak durumunda kalacak. Başka çareleri de yok. Öğrencilerimiz okumak için büyük fedakârlıklar yapıyorlar ve okulları bittiğinde asgari ücrete çalışıyorlar. Bu da işin başka bir üzücü tarafı.”