İlk ve orta dereceli okullarda 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılı 11 Eylül’de başlıyor. Yeni dönemin başlamasıyla öğrencileri taşıyan okul servisleri trafiğe çıkmaya hazırlanıyor. 2017 yılında İzmir’in Çiğli ilçesinde, ihmaller sonucunda okul servisinde unutulan 3 yaşındaki Alperen Sakin’in üzücü kaybı uzun süre gündemdeydi. Bu durum ise öğrencileri okula taşıyan servislerin ilgisi ve araçların bakımlarıyla ilgili velileri endişelendirmeye devam ediyor. Öğrencilerin trafikte güvenli bir şekilde okullarına ulaşmaları için gerekli tedbirlerin alındığından emin olmak isteyen veliler, servislerde kurallara uyulup uyulmadığının en iyi şekilde denetlenmesini istediklerini belirtti.

Öğretmenler denetliyor

Okul servislerinin okul dönemi başlamadan önce rutin kontrollerinin yapılmasının zorunlu olduğunu belirten okul servisi taşımacılığı sektöründe işletme sahibi olan Abdullah Öztürk, “Öğrencileri taşıyan okul servislerinin her yıl rutin bakımlarının yapılması gerekmektedir. Bakımları yapılmayan araçların trafiğe çıkması durumunda denetlemelerde bu araçlara gerekli cezalar verilmektedir. Aynı şekilde bu konuda denetimlerin yapılması için okullarda görevli öğretmenler var. Bu öğretmenler düzenli aralıklarla servislerde yangın tüpü gibi acil durumlarda kullanılması gereken malzemelerin olup olmadığını ve sinyal lambalarının yanıp yanmadığı gibi teknik konuları denetlemektedir” dedi.

Eğitim zorunlu

Öztürk, Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Okul Servis Araçları Yönetmeliği”nde de yer verildiği üzere okul servislerinde, gerekli eğitimleri tamamlamış ve sertifikalarını almış şoförlerin ve yine gerekli kursları tamamlamış ve 22 yaşını doldurmuş hosteslerin olması gerektiğini söyledi. Öztürk, “Şoförler, servis araçlarını kullanabilecekleri ehliyetin yanı sıra belediyelerde açılan trafik kurslarına giderek sertifikalarını almak zorundalar. Ayrıca düzenli aralıklarla uyuşturucu kullanıp kullanmadıklarına dair kan testlerini de yaptırmak zorundalar. Araçlarda çocuklarla ilgilenen hosteslerin de halk eğitim kurslarında eğitim almak ve bu eğitimlerden başarılı olarak sertifika almaya hak kazanmaları gereklidir. Aksi halde herhangi bir okul servisinde çalışmaları mümkün değil” dedi.

“Beklemek zorunda”

Okul sonrası ailelere ulaşılamadığında çocukların nasıl ve kimlere teslim edileceği hususu da küçük Alperen’in acı kaybını hatırlatarak velileri endişelendirdi. Konuyla ilgili konuşan Öztürk, “Okul dönüşlerinde veya acil durumlarda ailelere ulaşılamadığında, diğer öğrencilerin evlerine geç kalmamaları adına o öğrenciyi serviste tutarak, diğer öğrencileri evlerine bırakmaya devam eder. Bu süre zarfında aileye ulaşıldığında öğrenci teslim edilir. Ancak yine ulaşılamazsa servis öğrencinin alındığı durağa dönerek aileye ulaşılana kadar beklemek zorundadır. Öğrenciler aileleri onları alana kadar servis şoförü ve hostese emanettir, başka birine teslim edilemez” dedi.

Yaş grupları ayrılmalı

Veli-der İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat ise öğrencilerin servise aileleri veya ailelerin yazılı izin vermiş olduğu kişiler tarafından bindirilmesinin ve alınırken de yine aynı şekilde alınmasının önemini vurguladı. Kalafat, “Servislerin bakım ve denetimleri düzenli olarak yapılmalı ve velilere bu konuda bilgi verilmeli. Ayrıca servislerde hosteslerin olması ve servislerin yaş gruplarına göre ayrılmaları oldukça önemli. Liseye giden bir çocukla ilkokula giden bir çocuğun aynı servisle okula getirilip götürülmesi doğru değil” dedi.

Kaynak: Dilek Çakır