Güncel

Öldükten sonra cennete nasıl girilir? Cennete girmenin ilk şartı nedir?

Öldükten sonra cennete nasıl girilir? Cennete girmenin ilk şartı nedir? gibi sorular en çok araştırılan başlıklar arasında yer aldı. Konuya yönelik detayları sizler için derledik. Ayrıntılar için haberimizi okumaya devam edin

Abone Ol

Öldükten sonra cennete nasıl girilir? Cennete girmenin ilk şartı nedir? Ne zaman sorguya çekileceği gibi sorular, kabir alemiyle ve ahiret hayatıyla ilgilidir. Bu konular gaybîdir ve bu nedenle, sorgulama süreci hakkında bilgi sahibi olabilmemiz için Peygamber Efendimizin (asm) bildirdiklerine dayanıyoruz. Konuya yönelik detaylar için haberimizi okumaya devam edin.

Öldükten sonra cennete nasıl girilir?

Bir insan vefat ettikten sonra, kabirde Münker ve Nekir adlı melekler tarafından sorguya çekilir. Mümin biriyse, kabri cennet bahçesine dönüşür. Cehennemlik olan kişilerin kabirleri ise adeta cehennem çukuruna benzer. Kabir aleminde geçen bu sürecin ardından, kıyamet koptuğunda insanlar mahşer meydanına çıkarılacak ve orada yaptıkları amellerin hesabını vereceklerdir.

Mahşer meydanında, insanların amelleri terazide tartılacak ve bu tartıya göre defterleri sağdan ya da soldan verilecektir. Ardından sırat köprüsünden geçeceklerdir. İyilikleri ağır basanlar cennete, kötülükleri galip gelenler ise cehenneme gidecektir.

İnsan, hem iyiliğe hem de kötülüğe kabiliyeti olan bir varlıktır. Yaptığı her şey Allah tarafından kayıt altına alınmakta ve adalet terazisinde tartılmak üzere saklanmaktadır. Bu süreçte ilahi adalet tecelli edecek ve hiç kimseye zerre kadar haksızlık yapılmayacaktır.

Ahiret hayatında amellerin nasıl tartılacağına dair kesin bir bilgiye sahip olmasak da, modern bilimsel gelişmeler ışığında bazı unsurların ölçülebilmesi, Allah'ın kudretiyle insan amellerini tartmasının da mümkün olduğunu göstermektedir. Allah, amelleri bilmediğimiz bir terazide tartacak ve bu tartı sonucunda her insan hak ettiği karşılığı alacaktır.

Cennete girmenin ilk şartı nedir?

Cennete girebilmenin en önemli şartı imandır. Kur’an-ı Kerim’de bu şöyle ifade ediliyor:

"Rabbinizden bir bağışlanma ve genişliği göklerle yer kadar olan, Allah’a ve Peygamberine iman edenler için hazırlanmış cennete koşun. Bu, Allah’ın lütfudur. O, dilediğine bu lütfu verir. Allah, büyük bir lütuf sahibidir."

İmansız birinin cennete girmesi mümkün değildir. Zira Allah, kendisine iman etmeyen ve şirk koşanlara cenneti yasaklamıştır. Bir başka ayette ise şöyle buyrulmaktadır:

"Rabbinizin mağfiretine ve genişliği gökler ile yer kadar olan, Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için hazırlanmış cennete koşun. Onlar, bollukta ve darlıkta Allah yolunda harcar, öfkelerini yener ve insanları affederler. Allah, iyilik yapanları sever. Onlar, kötü bir iş yaptıklarında veya nefislerine zulmettiklerinde Allah’ı hatırlayıp hemen bağışlanma isterler. Kim günahları Allah’tan başka affedebilir ki? Ve onlar, bilerek işledikleri günahlar üzerinde ısrar etmezler."

Takva sahiplerinin en belirgin özelliklerinden biri imandır. Bu durum, Bakara suresinin 2-5. ayetlerinde de vurgulanmıştır.

Ancak, cennete girmek sadece imanla sınırlı değildir. Erginlik çağına ulaşmadan vefat eden çocuklar ve akıl sağlığı yerinde olmayan kişiler de cennete gireceklerdir. Çünkü sorumluluk, erginlik çağıyla başlar ve deliler, akli yeterliliğe sahip olmadıkları için sorumlu tutulmazlar.

Cennete gitmek için ne yapmak gerekir?

Cennete giden yolu bulabilmek için, Yüce Allah’ın emirlerine uymak ve yasaklarından kaçınmak gerekir. Peygamberimiz (asm) bu ilahi emir ve yasakları bizlere bildirmiş ve kendi hayatında uygulayarak örnek olmuştur. Hadis-i şeriflerinde şöyle buyurur: "...Rabbinizin cennetine girersiniz."

Peygamber Efendimiz (asm) Vedâ Hutbesi’nde bu konuya değinerek şöyle buyurmuştur:

“Allah’tan korkunuz. Beş vakit namazınızı kılınız. Ramazan orucunuzu tutunuz. Mallarınızın zekâtını veriniz. Yöneticilerinize itaat ediniz. Bu şekilde Rabbinizin cennetine girersiniz.” (Tirmizî, Cuma 80).

Bir Müslümanın tavırları ve davranışları, sonsuz yaşamı doğrudan etkiler. Bu nedenle her Müslümanın takva duygusuyla, yani Allah’a karşı sorumluluk bilinciyle yaşaması gerekir. Takva, ibadetleri yerine getirmek ve yasaklardan kaçınmakla somutlaşır. Sadece şeklen bir saygı, insana fayda sağlamaz.

Bir Müslüman için en büyük hedef, cennette ebedi mutluluğa ulaşmaktır. Peygamberimiz (asm) cennete ulaşmak için yapılması gerekenleri net bir şekilde açıklamıştır. Bunlar:

  • Allah’tan korkmak,
  • Beş vakit namazı kılmak,
  • Ramazan orucunu tutmak,
  • Malların zekâtını vermek ve
  • Yöneticilere itaat etmektir.

Bu talimatlar, Peygamberimizin Vedâ Hutbesi’nde dile getirilmiştir ve bu nedenle ayrıca önem taşır. Takva, ibadetlerin temelidir. Allah Teâlâ kendisini "Takvaya da ehil, bağışlamaya da ehil" (bk. Müddessir, 74/56) olarak tanıtmıştır. Yani, Allah’ın azabından sakınmak da, bağışlanmayı dilemek de yalnızca O'na yönelmekle mümkündür.

Bediüzzaman Said Nursî de cennete giden yolu şu şekilde özetlemiştir:
“Cenâb-ı Hakk'a iman eden, O’na itaat eder. İtaat yolları içinde en makbul ve en kısa yol, şüphesiz ki Peygamber Efendimizin (asm) gösterdiği ve izlediği yoldur.”

Cennet kapısından ilk kim geçecek?

Cennet ve cehennemle ilgili sorular, İslamiyet’te merak edilen konular arasında yer alıyor. “Cennete kim ilk girecek?” sorusu da bu merakları arttıran en önemli sorulardan birisi. Kıyamet günüyle ilgili Kur'an-ı Kerim’de açıklanan üç farklı grup ise bu soruya ışık tutuyor. İşte, mahşer gününde cennete ilk gireceklerin kimler olduğuna dair yapılan açıklamalar.

Üç Grup İnsan

Kur'an’a göre, kıyamet günü insanlık üç ana gruba ayrılacak. Bu gruplar; Ashab-ı Yemin, Ashab-ı Şimal ve İmanda ve Fazilette Öncüler olarak tanımlanıyor. Ashab-ı Yemin, genel olarak cennetlik olanları ifade ederken, Ashab-ı Şimal ise cehennemlikleri anlatıyor. İmanda ve fazilette önde olanlar ise peygamberler, sıddıklar ve şehitler olarak belirtiliyor.

Kur'an'da bu durum şöyle açıklanıyor:

“Yer şiddetle sarsıldığında, dağlar darmadağın olduğunda ve toz zerreleri haline geldiğinde... Sizler üç gruba ayrılacaksınız: Ashab-ı yemin, ne mutlu onlara! Ashab-ı şimal, ne bedbaht onlara! İmanda ve fazilette önde gidenler, ne mutlu onlara! İşte onlar, Allah’a en yakın olanlardır ve Naîm cennetlerinde olacaklardır. Çoğu önceki ümmetlerden, birazı ise sonrakilerden.” (Vakıa, 96/4-14)

Hz Muhammed İlk Girecek

Peygamber Efendimiz (s.a.v), Kıyamet günüyle ilgili önemli bir açıklama yaparak cennete ilk girecek kişinin kendisi olacağını belirtmiştir. Hz. Enes’in bildirdiği hadise göre, Peygamberimiz şu şekilde buyurmuştur: "Kıyamet günü ilk cennete giden ben olacağım." (Mecmau’z-Zevaid, 7/349)

Fakir Muhacirler İlk Cennete Girecek

Peygamber Efendimiz’in dışında, ilk cennete gidecek olanların kimler olduğu da hadislerde yer almaktadır. İlgili hadislerde, fakir muhacirlerin ilk cennete gidecek grup olarak nitelendirildiği ifade edilmektedir. (bk. a.g.e, 10/259)

İlk Hesaba Çekilenler Hz. Muhammed’in (s.a.v) Ümmeti

Ümmetler arasında kıyamet günü ilk hesaba çekilenlerin ise Hz. Muhammed’in (s.a.v) ümmeti olduğu belirtilmiştir. (Kenzu’l-ummal, h.no:39754)