Op. Dr. Hasan Erkurt, meme hastalıklarının kadınlar arasında en sık görülen sağlık sorunlarından biri olduğuna dikkat çekti. 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında açıklamalarda bulunan Op. Dr. Erkurt, meme hastalıklarının iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere iki ana gruba ayrıldığını belirtti. Meme kanserinin kadınlarda en yaygın görülen kanser türü olduğunu vurgulayan Erkurt, Her 8 kadından birinin meme kanseri riski taşıdığını ve Türkiye’de her yıl yaklaşık 25 bin kadına bu teşhis konulduğunu belirtti.
Erken Teşhis ile Memeyi Korumak Mümkün
Erken teşhisin meme kanserinde en önemli faktör olduğunu belirten Op. Dr. Erkurt, tedavi sürecinin doğru yönetilmesi durumunda, meme alınmadan hastalığın üstesinden gelinebileceğini ifade etti. Kanser risk faktörleri arasında ileri yaş, aile geçmişi, erken yaşta adet görmek ve geç menopoza girmek gibi unsurlar yer alıyor. Doğum kontrol haplarının kullanımının da risk faktörleri arasında sayıldığını ekledi.
Meme Kanserinin Belirtileri
Meme kanserinin belirtilerine de değinen Op. Dr. Erkurt, elle hissedilen ağrısız, sert ve hareketsiz bir kitle, meme cildinde kızarıklık, morarma, ödem, meme başında çöküntü veya akıntı gibi belirtilerin dikkate alınması gerektiğibi belirtti ayrıca koltuk altında ele gelen şişliklerin de uyarıcı olabileceğini vurguladı.
Kendi Kendine Muayene ve Yıllık Kontroller Önemli
Op. Dr. Erkurt, kendi kendine meme muayenesi ve 40 yaşından itibaren yıllık mamografi kontrollerinin erken teşhis için kritik olduğunu vurguladı. Şüpheli kitlelerde uygulanan tru-cut biyopsi ile kitlenin iyi huylu veya kötü huylu olup olmadığının kesin olarak tespit edilebileceğini belirten Erkurt, erken evrede tespit edilen meme kanserinde memenin alınmasına gerek kalmadan tedavi edilebileceğini belirtti. İleri evrelerde ise, meme alınsa bile aynı seansta protezle yeniden meme yapılabileceğini ekledi.