NTV'nin haberine göre, Ordu’nun Kabadüz ilçesinde, AFAD tarafından kaya düşme riski tespit edilince, güvenlik önlemleri kapsamında 27 konutun tahliye edilmesine karar verildi. Aynı zamanda, bazı yollar ulaşıma kapatıldı ve bu yolları kullanan sürücülere alternatif güzergahlara yönelmeleri tavsiye edildi.

Güvenlik riski tespit edildi

Dışkaya Mahallesi'nde yer alan kayaların, hem mahalle yolunu hem de civardaki evlerin güvenliğini tehdit ettiği bildirildi. AFAD’ın gerçekleştirdiği değerlendirmeler sonrasında, mahalledeki konutlar geçici olarak boşaltıldı ve mahallenin grup yolları kapatıldı. Kabadüz Belediye Başkanı Yener Kaya, AFAD’ın başlattığı güvenlik çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirtti.

Önlem alındı

Başkan Kaya, bölgedeki kayaların aşınma nedeniyle düşme riski taşıdığına dikkat çekerek, bu tehlikeyi ortadan kaldırmak için çalışmaların başladığını açıkladı. "İl Afet Müdürlüğü, aşınma kaynaklı kaya düşme riskine karşı Dışkaya bölgesinde güvenlik önlemleri aldı. Bu tedbirler kapsamında Dereyolu-Dışkaya-Yokuşdibi hattı iki yönlü olarak ulaşıma kapatıldı," dedi.

Tahliyeler sürecek

Gelecek günlerde, risk altındaki konutların da geçici olarak tahliye edileceğini belirten Kaya, vatandaşlara da uyarıda bulundu. Aynı güzergahı kullananların, Dereyolu-Harami Oluklu istikametinden ilerlemeleri gerektiğini ifade etti.

Diğer bölgelerde riskler

Karabük’ün Yenice ilçesinde sabah saatlerinde gerçekleşen heyelan, Atatürk Mahallesi'ne ulaşımı sağlayan yolu trafiğe kapattı.

Yamaçtan kayan büyük miktarda toprak ve taşlar, mahallenin ana yolunu kapatırken, durumu fark eden vatandaşların ihbarı üzerine Yenice Belediyesi ekipleri hızla bölgeye sevk edildi. Ekipler, yolu tekrar ulaşıma açmak amacıyla çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

Yenice Belediye Başkanı Sertaş Karakaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yolun en kısa sürede tekrar kullanıma açılması için yoğun çaba sarf ettiklerini ifade etti.

Rize’de etkili olan şiddetli yağışlar, bölgede hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Meydana gelen toprak kayması sonucunda bir binanın önündeki çocuk parkı kullanılamaz hale geldi.

14 Ekim 2024 tarihinde öğleden sonra itibariyle yayımlanan bilgilere göre, Rize'de dün öğleden sonra başlayan yoğun yağışlar, birçok bölgede su baskınlarına ve küçük çaplı heyelanlara neden oldu. Rize'nin merkezine bağlı Fener Mahallesi'nde, Yağmur Sokak ve Buhara Sokak arasında da toprak kayması yaşandı. Buhara Sokak üzerinde yer alan Ceylan Saray Apartmanı’na ait çocuk parkının altındaki istinat duvarları çöktü. Bunun sonucunda, parkın altındaki toprak boşalarak, Yağmur Sokak üzerindeki bir inşaat alanına doğru kaydı. İnşaatın yeni atılan otopark temeli, moloz yığınlarının altında kaldı.

İzmir'deki çarpık kentleşme, heyelan risklerini artırıyor. Özellikle Narlıdere, Balçova, Konak ve Çiğli ilçeleri, bu tehlikeyle sıkça karşılaşan bölgeler arasında bulunuyor. Uzmanlar, bazı ilçelerin imara kapatılmasını öneriyor.

Yağışlar ve diğer çevresel faktörler, bu tehlikeyi daha da artırmakta. Özellikle Narlıdere, Balçova, Çiğli ve Konak ilçeleri, yoğun yağışlar ve jeolojik koşullar nedeniyle yüksek risk altındalar. Çarpık kentleşme ise bu riski daha da büyütüyor.

İzmir'deki heyelan riski üzerine değerlendirme yapan TMMOB İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Önalan, "Heyelan, İzmir'in karşı karşıya olduğu büyük afetlerden biri. Geçmişte yaşandı, gelecekte de yaşanacak çünkü kentleşme biçimimiz sağlıklı değil. Heyelanı tetikleyen üç ana faktör var; jeolojik yapılar, yağışlar ve eğimli araziler. Bunlara bir de deprem eklenince risk daha da büyüyor. Yamaçlarda yüksek binalar yapılabilir ama bunlar özel koşullar gerektirir. Bazı bölgelerin imara kapatılması gerekebilir, örneğin Kadifekale ve Çiğli gibi," diyerek dikkat çekti.

Çetin ayrıca, "Yüksek binalar yapılırken gerekli destekleme sistemlerinin kurulması, kazıların kontrollü yapılması ve dere yataklarının rehabilite edilmesi gerektiğini" vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi