Oruç, tutulmaya karar verildiğinde niyet edilmesi gereken bir ibadettir. Ancak oruç niyeti konusunda zamanlama oldukça önemlidir. Peki, oruç tutarken en geç ne zaman niyet edilmelidir? Bu konuda İslam dininde ne gibi kurallar vardır? Oruç ibadeti ile ilgili merak edilen tüm bu soruların cevaplarını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.
Oruç için sabah niyet edilir mi?
Oruç tutmak için niyet etmek, orucun şartlarındandır ve niyetsiz bir oruç geçerli değildir. Kalben niyet etmek yeterli olmakla birlikte, niyetin dil ile ifade edilmesi önerilir. Sahura kalkmak da niyet etmek anlamına gelir.
Ramazan orucu, belirli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ve nafile oruçlar için niyet etme zamanı, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi arasındaki süredir.
Oruç tutarken en geç ne zaman niyet edilir?
Ancak imsak vaktinden sonra niyet etmek için bu süre içinde hiçbir şey yenilip içilmemiş olmalı, oruca aykırı bir iş yapılmamış olmalıdır. Aksi takdirde gündüz niyet geçerli olmaz. Bu tür oruçlar için "yarınki orucu tutmaya" şeklinde genel bir niyet yeterli olabilir. Ancak daha faziletli olanı, geceden niyet etmek ve "yarınki Ramazan orucuna" şeklinde belirtmektir. Her gün için ayrı niyet etmek gereklidir.
Kaza, keffaret ve belirli bir zamanla sınırlı olmayan adak oruçları için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet etmek gerekir. Bu tür oruçlara niyet ederken, "falanca kaza, keffaret veya adak orucuna" şeklinde belirtilmelidir.
Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlar için niyetin geceden yapılması gereklidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmezse, o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlar için ise güneş tepe noktasına gelmeden önce niyet edilebilir.