Ramazan ayı, Müslümanlar için ibadet ve oruç tutmanın önem kazandığı bir dönemdir. Ancak, bazı pratik konular hala netlik kazanmamış olabilir. Bu bağlamda, oruç tutarken diş fırçalamak gibi temel hijyenik uygulamaların orucu etkileyip etkilemediği konusu önem taşıyor. Din alimlerinin ve uzmanların görüşleri ışığında, bu haberimizde Oruç tutarken diş fırçalanabilir mi? Diş fırçalamak orucu bozar mı? sorularına cevap arıyoruz. İslam alimlerinin değerlendirmesiyle, oruç tutan bireyler için bu konuda netlik sağlanıyor. Detaylar haberimizde...
Diş fırçalamak orucu bozar mı?
Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, 1/202). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur. Diyanetin bu açıklamasına göre oruçluyken diş fırçalanmasında bir sakınca yoktur. Macunla diş fırçalamak orucu bozar mı diye merak ediyorsanız fırçalama esnasında macun ya da su boğaza kaçarsa oruç bozulur. Bu nedenle oruçluyken diş fırçalanacak ise dikkatli olunmalıdır.
Diş macununda bazı maddelerin dil, damak ya da diş etinden emilimi olabilir diye endişelenerek de diş macunu orucu bozar mı diye düşünüyor olabilirsiniz. Nasıl ki yeme içme anlamına gelmediği için deri üzerinden sürülen tıbbi kremlerin emilimi orucu bozmuyor ise diş macunundan emilim ihtimali olması da orucu bozmaz. Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220). Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsaktan önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur.