Ramazan ayı boyunca oruç tutmak, birçok kişinin hayatında önemli bir dönemdir ve vücut üzerinde çeşitli etkilere sahip olabilir. Oruç tutunca vücutta neler olur, orucun vücuda ne gibi etkileri var gibi sorular, bu sürecin anlaşılmasına yardımcı olabilir. Oruç tutmak, sindirim sisteminin dinlenmesine ve detoks etkisi yaratmasına yardımcı olabilir. Aynı zamanda, oruç tutmak kan şekeri seviyelerini dengeleyebilir, kilo vermeye yardımcı olabilir ve vücuttaki yağların yakılmasını teşvik edebilir. Ancak, oruç tutmanın sağlık üzerindeki etkileri kişiden kişiye değişebilir. Bu nedenle, oruç tutmadan önce bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.

Oruç tutunca vücutta neler olur?

İnsan bedeni, oruç tuttuğunu son öğünden 8 saat sonra kavrayabilmektedir. Bu süre zarfında bağırsaklar, alınan besin maddelerini sindirerek vücuda enerji sağlar. Sonraki aşamada ise vücut, enerji ihtiyacını karşılamak için karaciğerdeki ve kaslardaki glükoza yönelir. Glükozu tükettiğinde ise bir sonraki enerji kaynağı vücuttaki yağlardır.

Oruç tuttuğunuzda vücudunuzda neler olur? BBC'nin haberine göre, yağların yakılması kilo vermemize, kolesterol seviyemizi düşürmemize ve diyabet riskini azaltmamıza yardımcı olur. Ancak, kan şekerinin düşmesiyle birlikte vücutta halsizlik ve uyuşukluk baş gösterebilir. Ayrıca, açlık seviyesinin en üste çıktığı zamanlarda baş ağrısı, mide bulantısı ve kötü ağız kokusu gibi semptomlar da ortaya çıkabilir. Bu nedenle, oruç tutarken vücudunuzu dinlemeniz ve gerektiğinde uzman bir hekime danışmanız önemlidir

3. gün ve 7. gün arası su tüketimini arttırın

Vücudunuz oruç tutmaya alışmaya başlıyor ve enerji ihtiyacını karşılamak için yağları tüketip kan şekerine dönüştürüyor. Ancak, sahur ve iftar arasında su alımının azalmasıyla birlikte vücutta terleme hızlanıyor ve sıvı kaybı artıyor.

İftar ve sahur vakitlerinde öğünlerde karbonhidrat ve bazı yağların gerekli düzeyde alınması önemlidir. Dengeli bir rejimle, protein, tuz ve su gibi belli besinleri almak da enerji üretimi için gereklidir. Bu şekilde, vücudunuzun oruç tutma sürecinde sağlıklı kalmasını sağlayabilirsiniz.

8. gün ve 15. gün arası vücudunuz oruca alışıyor

Bedeniniz artık 3. aşamaya geçti ve vücut oruca neredeyse tamamen uyum sağladı. İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi Hastanesi'nin Anestezi ve Yoğun Bakım Danışmanı Dr. Razeen Mahroof, bu aşamanın vücutta bazı olumlu etkileri de olduğunu söylüyor.

16. gün ve 30. gün arası detoks zamanı geldi

Ramazan ayının 2. yarısında, kalın bağırsak, böbrek ve deri toksinlerinden arınmaya başlıyor. Dr. Mahroof bu dönemde organların maksimum kapasitesine döndüğünü söylüyor. Hafıza ve konsantrasyon yeniden güçlenirken, enerjinin de arttığını vurguluyor.

Kaynak: Haber Merkezi