Oruç tutan bireylerin kafasını kurcalayan sorulardan biri olan Oruçluyken göz damlası kullanılabilir mi? Göz damlaları orucu bozar mı? sorularının cevabı, dini vecibelerle sağlık arasındaki dengeyi merak edenler için önemli bir konu haline geldi. İftar sofralarında yaşanan bu tür sağlık sorunları, dini otoriteler ve sağlık uzmanları arasında tartışma konusu olmaya devam ediyor. Bu hususta net bir cevap arayanlar için detaylar haberimizde yer alıyor...
Göz damlaları orucu bozar mı?
Oruç, yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediğinden orucu bozmazlar. Aşı da böyle olup orucu bozmaz. Göze damlatılan ilaç, miktar olarak çok az olduğundan bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılırken, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında emilerek vücuda alınmaktadır. Bu işlem yeme içme anlamı taşımadığı için göz damlası orucu bozmaz.
Kulak ile boğaz arasında bir kanal bulunmaktadır. Kulak zarı bu kanalı tıkadığından, kulağa damlatılan ilaç boğaza ulaşmaz ve orucu bozmaz. Benzer şekilde, buruna damlatılan ilaç da orucu bozmaz. Tedavi amacıyla buruna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0,06 cm³'tür ve bu ilaçların çok az bir kısmı mideye ulaşır. Bu durum ağızda kalan rutubette olduğu gibi orucu bozacak düzeyde değildir. Dolayısıyla burun damlası da orucu bozmaz.