Güncel

Osmanlı Devleti'nde tahtta en kısa süre kalan padişah kimdir?

Abone Ol

Tarihin tozlu sayfaları arasında kaybolan bazı hikayeler, meraklıları için gerçek bir hazine niteliğindedir. Osmanlı Devleti'nin egemen olduğu dönemde yaşananlar arasında, tahtta en kısa süre kalan padişahın kim olduğu gizemi de bu hikayelerden biri. Peki, bu gizemli figür kimdir ve onun hikayesi nasıl şekillenmiştir? İşte cevabı...

Osmanlı Devleti'nde tahtta en kısa süre kalan padişah kimdir?

Osmanlı İmparatorluğu'nda en kısa süre tahtta kalan padişah kimdir? Merakla beklenen Kim Milyoner Olmak İster programında bu hafta izleyicileri heyecan dolu anlar bekliyor. Yarışmanın yeni bölümü ekranlarda ve seyirciler, programda sorulan soruları araştırmaya başladılar. Programda sorulan soruların yanıtlarına takvim.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Kim Milyoner Olmak İster'in son bölümünde şu soru soruldu: Osmanlı İmparatorluğu'nda tahtta en kısa süre kalan padişah kimdir? İzleyiciler tarafından da merak edilen bu sorunun şıkları ve doğru cevabı şöyle:

A) II. Mustafa

B) III. Selim

C) IV. Mehmed

D) V. Murad

Doğru cevap: D (V. Murad)

V. Murad, Osmanlı tarihinde 19. yüzyıl gerileme döneminde en kısa süre tahtta kalan padişah olarak kaydedilmiştir. Saltanatı sadece 93 gün sürmüştür.

V. Murad Kimdir?

1840 yılında İstanbul'da doğan V. Murad, Sultan Abdülmecit'in oğludur. Annesi Gürcü bir kadın olan Şevkevza'dır. Önceki padişah Abdülaziz'in yeğenidir. V. Murad, Osmanlı İmparatorluğu'nda akli dengesi bozuk padişahlar arasında yer almaktadır ve darbe ile tahttan indirilmiştir. Ancak destekçileri tarafından tekrar tahta geçirilmeye çalışılmış, fakat başarılı olunamamıştır.

Saltanatı sadece üç ay sürdüğü için, V. Murad döneminde önemli olaylar yaşanmamıştır. İç karışıklıklarla mücadele eden Osmanlı Devleti, bu kısa süre zarfında istikrar sağlayamamıştır.

İstanbul'da doğan V. Murad, eğitimine şehirde başlamıştır. İslam alimlerinden ders alarak iyi bir eğitim almış, kitap okumayı ve edebiyatı sevmiştir. Ayrıca Fransızca'yı kısa sürede öğrenmiş, Fransız edebiyatını takip etmiş ve Batı müziğine ilgi duymuştur.

Padişahlık döneminde Avrupalı bestecilerle mektuplaşmış ve dostluklar kurmuştur. Ayrıca amcasının ölümünü bekleyerek tahta geçmiştir.