'Ötüken Belediyesi' sosyal medya hesabı üzerinden yapılan paylaşımın ardından vatandaşlar, Ötüken Belediyesi nerede? Ötüken nerenin belediyesi? araştırmaya başladı. Konuya yönelik araştırmalarımızı sizler için derledik. İşte tüm detaylar...
Ötüken Belediyesi nerede?
Sosyal medya platformlarında "Ötüken Belediyesi" isimli bir hesap tarafından yapılan açıklamada, "Ötüken Belediyesi meclisinin aldığı karar ile “Devlet Bahçeli Caddesi” adı değiştirilerek “Ümit Özdağ Caddesi” olarak değiştirilmiştir." ifadeleri kullanıldı. Bu paylaşımın ardından vatandaşlar, "Ötüken Belediyesi nerede?", "Ötüken nerenin belediyesi?" gibi soruların yanıtlarını merak etmeye ve araştırmaya başladı.
Ötüken nerenin belediyesi?
Ancak yapılan incelemeler sonucunda, Türkiye sınırları içerisinde "Ötüken" adında resmi bir belediye bulunmadığı belirlendi. Sosyal medya sayfasının amacı, ciddi bir duyuru yapmak değil, mizah içerikli bir paylaşımda bulunmak olduğu anlaşıldı.
Ötüken nerede?
Ötüken veya Ötüken Ormanı (Eski Türkçe: 𐰇𐱅𐰜𐰤:𐰖𐰃𐱁, Ötüken yış), Türklerin Orta Asya'daki kutsal başkenti olarak kabul edilir ve Moğollar tarafından da kutsal sayılır. Eski Türklerin kutsal saydığı "Ötüken Dağı", ormanlarla kaplı bir dağdır. Çin kaynaklarında U-te-kien şeklinde anılan ve dağ ismi olarak Tu-kin, Yü-tü-kiün ile ilişkilendirilebilecek bilgiler bulunmaktadır. Ötüken, Türklerin yeryüzünde ilk var olduğu ve buradan dünyaya yayıldığı yer olarak kabul görmektedir. Teoman tarafından kurulan Büyük Hun Devleti'nin başkenti de buradaydı. Ayrıca, Göktürk Kağanlığı da bu bölgede başkentini kurmuş olup, Orhun Nehri'nin kaynakları buradan çıkmaktadır. İnanışa göre, büyük devletlerin başkentlerinin bu bölgede kurulması gerektiğine inanılırdı ve birçok Türk ve Moğol devleti, genişlediklerinde başkentlerini bu bölgeye taşımıştır. Ötüken Dağı'nın koruyucu ruhu Nama olarak anılır.
Eski Türklerin Tengricilik inancında Ötüken, Toprak Ana'ya verilen isimlerden biridir ve Moğol kültüründe Etugen, Itügen veya Odigan gibi farklı şekillerde anılır. Ötüken inancı, özellikle Göktürk Kağanlığı döneminde Tengri kültüyle birlikte önem kazanmıştır. Köktürkler, Uygurlar ve Kırgızlar, uzun süre kutsal kabul edilen Ötüken Ormanı'nı merkez olarak görmüşlerdir. Orhun Yazıtları'nda da Ötüken Ormanı'nın kutsallığı vurgulanmış, dışarıdaki tehlikelerden koruyucu ve güvenli bir sığınak olarak tasvir edilmiştir.
İnanca göre, Toprak Ana'nın memnuniyeti ağaçların durumuna bakılarak anlaşılırdı. Eğer ağaçlar sağlıklı, güçlü ve bol meyve veriyorsa, Toprak Ana'nın insanlardan memnun olduğuna inanılırdı. Dualar ise genellikle büyük ve sağlam bir ağaca yöneltilirdi.
Günümüzde Ötüken, Moğolistan’ın Arhangay ve Övörhangay eyaletleri sınırları içinde yer almaktadır.