Pakistan yönetimi, ülkede yaşayan 800 bin Afgan sığınmacının zorla sınır dışı edilmesini içeren üç aşamalı planının ikinci aşamasını devreye sokmaya hazırlanıyor. Al Jazeera'nın haberine göre, Pakistanlı yetkililer, planın ikinci aşaması çerçevesinde yaklaşık 800 bin Afgan asıllı sığınmacının sınır dışı edilmesi işlemine pazar günü başlayacak.

Geçtiğimiz Kasım ayında başlatılan planın ilk aşamasıyla 541 bin sığınmacı sınır dışı edilmişti. Şimdi ise ikinci aşama, sınır dışı edilen sığınmacı sayısını neredeyse ikiye katlayarak devam ediyor.

Üç Aşamalı Planın Detayları

Uluslararası Af Örgütü'ne bağlı sığınmacı ve göçmen hakları aktivisti James Jennion, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Pakistan'ın bu kararının Afgan asıllı sığınmacıların hayatını tehlikeye attığını belirtti. Jennion, Pakistan'ın sığınmacı hakları ve uluslararası insan hakları normlarına aykırı olarak hareket ettiğini vurguladı.

Üç aşamalı planın ilk aşaması geçen yıl tamamlandı ve ülkedeki tüm belgesiz Afgan sığınmacılar sınır dışı edildi. Şu anda uygulanan ikinci aşama ise, Pakistan tarafından verilen Afgan Vatandaş Kartı (AVK) olan tüm sığınmacıların zorla sınır dışı edilmesini öngörüyor. Üçüncü ve son aşama ise BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından verilen kayıt belgesine sahip olan herhangi bir Afgan'ın sınır dışı edilmesiyle tamamlanacak.

Sığınmacılar ve Pakistan'daki Durum

Pakistan içinde şu an itibariyle 800 bin AVK kart sahibi ve ek olarak 1.3 milyon PoR kart sahibi Afgan asıllı sığınmacı yaşadığı tahmin ediliyor. Pakistan hükümeti ise sığınmacıları sınır dışı etme kararını ülkenin ekonomik sıkıntıları ve iç güvenlik endişeleri gerekçesiyle savunuyor.

Pakistan, Afgan asıllı sığınmacı gruplarının yıllardır ülkenin farklı bölgelerinde yaşadığı köklü bir tarihe sahip. Ancak ülke, 1951 Birleşmiş Milletler Mülteci Sözleşmesi'ni hiçbir zaman imzalamadı ve bu durum uluslararası toplumdan eleştirilere yol açmaktadır.

Gerilim ve Hızlandırılan Plan

Son aylarda Afganistan ve Pakistan arasındaki ilişkilerde gerilim artarken, Pakistan'ın sınır dışı planının ikinci aşaması da bu gerilimle paralel olarak hızlandırıldı. Nisan ayında Pakistan, Afganistan sınırları içinde hava saldırıları düzenlediğini duyurmuş ve bu saldırıları anti-terör operasyonları olarak tanımlamıştı.

Kaynak: Haber Merkezi