Türkiye’de yüksek enflasyonla mücadele sürecinde vatandaşların en çok şikayet ettiği konulardan biri olan gıda fiyatları gün geçtikçe artıyor. Öyle ki önceleri çuvallarla alınan patates ve soğanı vatandaşlar artık sadece birkaç kilo şeklinde alarak tüketebiliyor. Bir diğer yandan iklimlerin değişmesi ve hava sıcaklıklarındaki yüksek artış bu sebzelerin tüketim ömrünü kısaltıyor. Patates ve soğan üreticileri ise bu soruna çözüm olarak, patates ve soğanın serin ve kuru yerlerde muhafaza edilmesi gerektiğini vurgularken, buzdolabında muhafaza etmekten ise kaçınılması gerektiğini belirtti.

Bozuk 3

“Toprak ilaca alıştı”

Önceleri çuvallarla alınan patates ve soğanları muhafaza etmenin bugüne göre daha kolay olduğunu belirten İzmir Pazarcılar Esnafı Odası Başkanı Hamdin Erişen, toprağın zirai ilaca alıştığını, dolayısıyla üretilen sebzelerin tüketim ömrünün kısaldığını kaydetti. Erişen, zirai ilaç kullanmadan yapılan doğal üretimlerde verimin az olduğunun altını çizerek, “Tüm sebze ve meyveler ilaçlanıyor. İlaç olmadan yüksek verim almak zorlaştı çünkü toprak ilaca alıştı. Dolayısıyla ürünlerin tüketim ömrü kısaldı. Bir diğer yandan sıcaklıklar da bozulmada oldukça etkili. Sıcak hava özellikle patatesin hemen filizlenmesine neden oluyor. Soğan bile hemen filizleniyor artık” dedi.
Sebze ve meyvelere verilen zirai ilaçların gıda kalitesini düşürdüğünü belirten Erişen, “Ben kendi bahçemde ilaçsız ürün yetiştirmeye çalışıyorum. Örneğin daha 3 kilo salatalık alamadım. Verim de kalite de düştü. Bugün artık karpuza bile kabak aşısı yapılıyor. Gıdaların kalitesi ilaçlar nedeniyle oldukça bozuldu. Vatandaşlar da yediği gıdaların bundan 10- 15 yıl öncesinde yediği gıdalarla aynı tadı vermediğinin farkında” ifadelerini kullandı. 

Hamdin Erişen

“Bozulma nedeni sıcak”

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak ise, sebze ve meyvelerin yanı sıra özellikle buzdolabında saklanması uygun olmayan patates ve soğanın, saklama koşullarına dikkat edilmesi, kuru ve serin bir yerde muhafaza edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, sıcaklıkların bozulmalarda büyük bir etkisi olduğunu söyledi. Uçak, “İklimin değişimi, sıcaklıkların artışı sebze ve meyvelerde bozulmaları artırıyor. Bu duruma zirai ilaçların etkisinin yüksek olduğunu düşünmüyorum ancak sıcaklıklar oldukça etkili. Patates ve soğanın özellikle serin yerlerde muhafaza edilmesine dikkat edilmeli” diye konuştu. 

Hayrettin Uçak

“Toprakta muhafaza edin”

Pazarda sattığı patates, soğan, biber, fasulye gibi sebzeleri kendisinin ürettiğini, bu ürünleri ilaç kullanmadan, doğal şekilde ürettiğini belirten pazarcı esnafı A. Ç, doğal üretimde ilaçlı ürünler kadar verim olmasa da sağlık açısından doğal üretimin daha doğru olduğunu kaydederek, ürünlerin sıcak havalarda hızla tüketilmesi ve bekletilmemesi gerektiğini söyledi. Özellikle patates ve soğanın serin bir alanda saklanması gerektiğini vurgulayan A. Ç, “Soğan güneş ışığına direkt maruz kalmayacağı bir ortamda saklanmalı. Patatesi ise bez bir torbanın içerisinde toprağa kazılan bir kuyuda muhafaza etmek en doğrusu. Eğer böyle bir imkanları varsa vatandaşlar patatesi mutlaka toprakta muhafaza etmeli. Eğer böyle bir imkan yoksa, serin bir dolap içinde veya kiler gibi bir yerde saklanması doğru olacaktır” dedi.

Kaynak: Mutlu Duman