Çarşamba ve Pazar günleri kurulan Bornova Kapalı Pazaryeri’nde hem vatandaş hem de pazarcı fiyatlardan memnun değil. Pazarcı esnafı vatandaşların alım gücünün düşmesinden dolayı satışların durgun geçtiğini belirtiyor. Yüksek enflasyon, artan maliyetler ve alım gücünün düşmesinden en çok etkilenen dar gelirli vatandaş oldu. Vatandaşın meyve sebzeye hasret kaldığı bu günlerde pazar arabasını doldurmak ise neredeyse imkânsız hale geldi. Pazara gelen vatandaş, bir torbaya doldurulmuş birkaç sebze ve meyve ile evine dönüyor. Pazarcı esnafı eskisi gibi kiloyla satışların yerini taneyle satışın aldığını belirterek, “Kimi vatandaş yarım kilo bile alamadığı için akşam yapacağı yemeğine yetecek kadar 250 ila 300 gramlık sebzesini, yemek sonrası için de 1 veya 2 tane meyvesini ancak alabiliyor” dedi.  

hamdin-erisen-yenibakis

‘Pazarcı iş yapamıyor’

Pazardaki satışların durgun geçtiğini vurgulayan İzmir Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Hamdin Erişen, “Her yerde olduğu gibi bizde de fiyatlar ne kadar ucuz da olsa insanlarda para yok. Bize gelen vatandaşlar orta gelirli ama artık onlar bile para kalmadı, herkes fakirleşti. İşte fakirleşen o kesim bize geliyor. Pazarda durum hiç de iç açıcı gözükmüyor. Pazarcı, 20 kasa domates alıp satmaya çalışıyor; 10 kasa anca satıyor o da kurtarmıyor. Önümüzdeki aylarda fiyatlar çok değişebilir. Çünkü kış geliyor biz ne kadar kârımızdan fedakârlık etsek de artık zorlanıyoruz. Pazarcı iş yapamıyor” diye konuştu.

‘Üretici de ağlıyor’

Bu sene mandalina üretiminin düşük olduğunu aktaran Erişen, “Rekoltenin az olmasından dolayı piyasada fiyat yüksek olabilir. Diğer meyvelerde de fiyatlar yükselmeye devam edebilir. Ama yapılacak bir şey de yok. Keşke daha ucuz satabilsek, pazarlarımızın canlanmasını biz de isteriz. Pazarcı arkadaşlarımla görüşüyorum. Ne yapacağız diye düşünüyorlar. Onlar da ağlamaya başladı. Kış ayları geliyor tarla sebze-meyvesi bitiyor, seralara kalacağız. Sera yolları uzak, kiralar yüksek. Üretici ağlıyor. Sebze ve meyveyi taşıyan, nakleden araçlar için ÖTV, KDV düşsün ki ürünler diğer kentlere daha ucuz taşınabilsin, bu da etiketlerde fiyat indirimi sağlasın” ifadelerini kullandı.

‘Seneye ekmeyecek’

Manav ve market fiyatlarıyla Pazar fiyatların da karşılaştırdıklarını aktaran Erişen, “Bizim fiyatlarımızla onların fiyatı arasında çok fark var. Bu pazarlar büyükşehirlerin can simidi. Yakında yarım simit bile pahalı gelecek, çeyrek simit satar hale geleceğiz. Bunun olmaması için hükümet üreticiye katkı verecek, yardımcı olacak. Üretici tarlasını boş bırakmayacak, ekimini, dikimini yapabilecek. Üreticiye verilen gübre ve tarım ilaçları daha uygun fiyatlı olmalı. Bu sezon üreticinin soğanı, patatesi, domatesi, karpuzu tarlada kaldı bedava dağıttı. Üretici seneye zarar ettiği bu ürünleri dikmekten vazgeçecek ve azalan bu ürünler yine yüksek fiyat olarak karşımıza çıkacak, hepimize sıkıntı yaşanacak” diye konuştu.

Şampiyon: Karagöz ile alıç

Pazarların en yüksek fiyatlı sebzesi ‘karagöz börülcesi’, en pahalı meyvesi de alıç oldu. Semt pazarlarında domates 10 ile 20 TL arasında satılırken, patatesin kilogramı 15-20 TL arasında değişti. Bir ara 150 TL’yi gören Ayşekadın fasulyesi 50 TL’ye kadar düştü. Bir demet roka ve maydanoz 15 TL’den, kerevizin tanesi ise 60 TL’den satılıyor. Sofraların göz nuru yeşil soğan 60 TL’den yerini alırken, karagöz börülce 70 TL ile pazarın en yüksek fiyatlı sebzesi oldu. Kabağın kilosu 40 ile 50 TL arasında değişti. Karnabaharın tanesi 40 TL’den satışa sunulurken marulun tanesi 15-25 TL, taze fasulye 50-70 TL, dolmalık biber 50 TL, turp da 40 TL’den satılıyor. Soğan 20 TL’ye tezgahlarda yer alırken sarımsak demeti de 40 TL’den satıldı. Deveci armudu tezgâhta 40-50 TL arasında fiyatlarla yer aldı. Yerli muzun kilogramı 50 TL’den satılırken, kış meyvesi mandalina 40 TL’yi buldu. Siyah eriğin fiyatı 20 TL ile 30 TL arasında satıldı. Nar 20-30 TL arasındayken, üzüm 50 TL’den tezgâhta yerini aldı. Alıç 100 TL’den, ceviz 140 TL’den, şeftali de 50 TL’den satılırken, meşhur ejder meyvesinin tanesi ise 25-50 TL arasında değişim gösterdi. 

Kaynak: Filiz Erol