Çin hükümetinin daveti üzerine başkent Pekin’de iki gün süren toplantılar sonucunda Filistinli 14 ulusal grup bir bildiri yayımladı. Toplantının ana hedefi, Filistinli gruplar arasında ulusal birliği sağlamak ve geçici bir uzlaşı hükümeti kurmaktı. İmzalanan Pekin Deklarasyonu, Filistin’in geleceği açısından kritik bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Filistinli Gruplardan Kapsamlı Bir Anlaşma

Toplantıda, El Fetih, Hamas, İslami Cihat, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ve Filistin Kurtuluş Demokratik Cephesi gibi önemli grupların da yer aldığı 14 örgüt, kapsamlı bir Filistin ulusal birliğine ulaşmak ve geçici bir uzlaşı hükümeti kurmak konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Deklarasyonda, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) çatısı altındaki tüm Filistin güçlerini ve gruplarını içeren bir ulusal birliğe ulaşma hedefi belirtildi. Ayrıca, Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına uygun olarak başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulması, geri dönüş hakkının garanti altına alınması gibi esaslara bağlılık vurgulandı.

Bildiride, Geçici Birleşik Liderlik Çerçevesi’nin yürürlüğe girmesi, siyasi kararlar alırken bu çerçeveden sistematik şekilde faydalanılması ve bildiri hükümlerinin eksiksiz uygulanması için kolektif bir mekanizma kurulması konularında anlaşmaya varıldığı ifade edildi. Ayrıca, Gazze'nin yeniden inşasını üstlenecek ve kabul edilen seçim yasasına uygun olarak en kısa sürede genel seçimleri düzenleyecek bir Filistin ulusal mutabakat hükümetinin kurulması gerektiği belirtildi.

Uluslararası Destek ve Görüşler

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, bildirinin Filistinli tüm grupların ortak bir fikrini yansıttığını ve mevcut Filistin temel yasasına uygun bir geçici ulusal uzlaşı hükümetinin kurulma niyetini vurguladığını ifade etti. Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ise zirveyi "Filistin’in özgürleşmesi davası için tarihi bir an" olarak nitelendirdi. Vang Yi, Pekin'in kapsamlı, kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkesi desteklediğini ve iki devletli çözüme ulaşmak için geniş kapsamlı bir uluslararası barış konferansının düzenlenmesini savunduğunu belirtti.

Hamas’ın Ulusal İlişkiler Ofisi Başkanı Hüsam Bedran, bildirinin en önemli noktasının Gazze ve Batı Şeria'da Filistin halkını yönetecek, yeniden inşa faaliyetlerini denetleyecek ve seçim koşullarını hazırlayacak bir ulusal mutabakat hükümetinin kurulması olduğunu vurguladı. Bedran, bildirinin oluşmasında gösterilen çabadan ötürü Çin’e teşekkür ederken, ABD'nin Filistinli gruplar arasındaki anlaşmaya karşı çıktığını da belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi