Şehirlerin kalabalık toplu taşıma sistemlerinde, sıklıkla karşılaştığımız ancak belki de pek dikkat etmediğimiz bir unsurdur peronlar ve peron görevlileri. Ancak, bu unsurların aslında toplu taşıma deneyiminde kritik bir rol oynadığını biliyor muydunuz? Peronlar, yolcuların güvenli ve verimli bir şekilde araçlara binip inmelerini sağlayan platformlardır. Bu platformların yönetimini ve düzenini sağlayan ise peron görevlileridir. Peki, bu görevlerin detayları nelerdir ve toplu taşıma sistemlerindeki önemi nedir? Peron ne için kullanılır? ve Peron görevlisi ne demek? sorularının yanıtları haberimizde yer alıyor...

Peron ne için kullanılır?

Peron, otobüs terminallerinde aracın yanaştığı, yolcuların inip binmesine yarayan bölüm olarak tanımlanır. Aynı zamanda tren, tramvay ve metro istasyonlarında yol boyunca uzanan, inilip binilen özel bölüme de peron denir.

Peron kelimesi Fransızca kökenlidir. Fransızca perron "1. binek taşı, 2. trene biniş platformu" sözcüğünden gelir. Bu sözcük ise Fransızca pierre "taş" sözcüğünden türetilmiştir. Pierre kelimesi ise Latince petra ve Eski Yunanca pétra (πέτρα) sözcüklerinden evrilmiştir.

Peron kelimesi dilimizde sıkça kullanılan kelimelerden biridir. TDK'ya göre, peron kelimesinin anlamı şehirlerde bulunan otogarlarda otobüslerin kalkış bölümleridir.

Peron görevlisi ne demek?

Otobüs terminallerinde aracın yanaştığı, yolcuların inip binmesine yarayan bölümde veya tren, tramvay, metro istasyonlarında yol boyunca uzanan, yolcuların inip bindiği özel bölümde çalışan görevlilere peron görevlisi denir. 

Kaynak: Haber Merkezi