Yemek tarifleri ve gastronomi dünyası, her bir lezzetin bir hikayesi olduğunu söyler. İşte bu hikayelerden biri de Peynir tatlısı hangi yöreye ait? ve Peynir tatlısı nasıl yapılır? "Peynir Tatlısı"nın eşsiz dünyasında saklı. Peki, peynirin ve tatlıların muazzam buluşmasıyla ortaya çıkan bu lezzet, hangi yöreye ait? Onun sırlı tarifini öğrenmek ve sofralarınıza taşımak istiyorsanız, peynir tatlısının malzemeleri ve yapımıyla ilgili detaylara birlikte göz atalım. İşte detaylar...

Peynir tatlısı hangi yöreye ait? 

Anadolu'nun pek çok yöresinde geleneksel bir tat olarak sevilen peynir tatlısı, özellikle Ege, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde sıkça sofralarda yer alıyor. Bu lezzetli tatlı, peynir, irmik, yumurta, şeker ve un gibi doğal malzemelerle özenle hazırlanıyor. Tatlı severlerin damaklarında bıraktığı unutulmaz iziyle bilinen peynir tatlısı, özgün yapımıyla dikkat çekiyor.

Peynir, irmik, yumurta, şeker ve unun ustaca harmanlandığı karışım, ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılıp özenle yuvarlanıyor. Ardından, yağlanmış bir tepsiye düzenli bir şekilde yerleştirilen hamur parçaları, fırında kızarana kadar pişiriliyor.

Fırından çıkan sıcak tatlı, soğuduktan sonra özel bir şerbetle buluşuyor. Lezzetin doruk noktasına ulaşabilmesi için tatlı, şerbetin içinde iyice dinlendiriliyor. Peynir tatlısı, servis edilmeden önce isteğe bağlı olarak ılık veya soğuk olarak sunulabilir. Geleneksel Türk mutfağının bir parçası olan bu nefis tatlı, lezzet şölenine davet ediyor.

Peynir tatlısı malzemeleri nelerdir?

  • 500 gram peynir
  • 2 su bardağı irmik
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1/2 su bardağı un
  • Tuz

Şerbet için

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • 1 adet limon suyu

Peynir tatlısı nasıl yapılır? 

  1. Irmik, yumurta, şeker, un ve tuz bir kabın içinde karıştırılır.
  2. Hazırlanan hamur, ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılarak yuvarlatılır.
  3. Yuvarlatılan hamur parçaları, yağlanmış bir tepsiye dizilir.
  4. Tatlının üzeri kızarana kadar 180 derece fırında pişirilir.
  5. Fırından çıkan tatlı, soğuduktan sonra üzerine hazırlanan şerbet dökülür.

Şerbet Yapılışı

  1. Su ve şeker bir tencereye alınır.
  2. Kaynamaya başlayınca limon suyu eklenir.
  3. Şerbet kaynadıktan sonra 10 dakika daha kaynatılır.
  4. Şerbet soğumaya bırakılır.
Kaynak: Haber Merkezi