Pozantı, adını duyduğumuzda birçok kişinin kafasında birçok soru beliriyor. Ancak şimdi merak edilen tüm detaylarıyla karşınızdayız! Pozantı, Türkiye'nin güneyinde yer alan bir ilçe olarak bilinse de, pek çok kişi için hala nerede olduğu ve gezilecek yerleri merak konusu. İşte Pozantı ile ilgili tüm detaylar ve gezilecek yerlerin listesi. Pozantı nerededir? ve Pozantı'da gezilecek yerler neresidir? sorularının yanıtları haberimizde yer alıyor...

Pozantı nerededir?

Pozantı, Adana iline bağlı olan tarihi bir ilçedir. İlçenin tarih boyunca çeşitli milletler tarafından farklı isimlerle anıldığı bilinmektedir. İlk çağlarda Pozantı, Pendonsis veya Pendosis adıyla anılmıştır. Araplar, bu bölgeye El Bedendum adını vermişken Türkler ise Bozantı olarak adlandırmışlardır.

Gülek Boğazı'nın geçtiği güzergah üzerinde yer alan Pozantı, tarihi boyunca konumu nedeniyle önemli bir konaklama yeri olmuştur. Hititler, Persler, İskender, Roma ve Bizans İmparatorluğu'nun idaresinden sonra Abbasiler döneminde özellikle Halife Harun Reşit zamanında bölgeye birçok Türk aşiretinin ve boyunun yerleştirildiği bilinmektedir. Anadolu'ya yapılan Türk akınlarının başladığı 1015 tarihinden itibaren bölge Türklerin hakimiyetine geçmiştir.

Haçlı Seferleri sırasında tekrar Bizanslıların eline geçen Pozantı, daha sonra Kilikya Ermeni Krallığı ve Memlüklere bağlı Ramazanoğulları'nın kontrolü altına girdikten sonra Yavuz Sultan Selim'in 1517 seferiyle Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imzalanmasından sonra Anadolu, işgal güçlerinin istilasına uğramış ve Pozantı da Fransızların işgali altına girmiştir. Ancak, 25 Mayıs 1920'de Pozantı düşman işgalinden kurtarılmıştır.

Fransızların Adana'yı işgal ettiği bir dönemde, 5 Ağustos 1920 Pozantı Kongresi'nden sonra il merkezi Pozantı'ya taşınmıştır. 1954 yılında bucak olan Pozantı, bu tarihte ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Pozantı'da gezilecek yerler neresidir?

Pozantı, Adana'nın kuzey kesiminde, Toros Dağları'nın eteklerinde 784 rakımlı bir ilçe olarak konumlanmıştır. Adana-Ankara otoyolu üzerinde bulunması, sadece 1 saatlik bir yolculukla ulaşılabilmesiyle ayrıcalıklı bir konuma sahiptir. İlçe, çok sayıda yayla, tarihi eser ve su kaynağıyla çevrilidir. Özellikle yaz aylarında, Adana'nın sıcağından kaçıp kışın kar manzaralarını görmek isteyenlerin tercih ettiği bir destinasyondur.

Pozantı İlçe Merkezi: Pozantı ilçe merkezinde, Cemal Paşa Camii'nin şadırvanından akan kaynak suyunu içmenizi ve ilçenin fırınlarda satılan meşhur tahinli ekmeğini denemenizi öneririz. Pozantı'ya Adana'nın kanal mevkiinden kalkan minibüslerle gidebileceğiniz gibi her sabah gardan kalkan trenlerle de ulaşabilirsiniz.

Şekerpınarı ve Akköprü: Dağların arasından fışkıran Şekerpınarı, Çakıt Irmağı'nın önemli bir koludur. Bu doğal güzellik üzerine kurulan tarihi Akköprü, 8. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Restoranları ve tesislerinde sıcak olarak satılan Adana'nın meşhur halka tatlısı, buraya gelenlerin mutlaka tatması gereken bir lezzettir. Şekerpınarı'nın dağın arasından çıktığı yeri de görmeyi unutmayın.

Belemedik Tabiat Parkı: Toros dağları arasında yer alan Belemedik, Çakıt Suyu'nun açtığı vadi üzerinde muhteşem bir doğa harikasıdır. Belemedik'te, bağdat demiryolunu inşa eden Almanların kurduğu kasabanın kalıntıları, asırlık çınar ağaçları ve muhteşem manzaralar sizi bekliyor olacak.

Akçatekir Yaylası: Türkiye'nin en büyük yaylalarından biri olan Akçatekir, yaz aylarında nüfusu 200 bini aşmaktadır. Bu yayla, serin ve nemsiz havası, yeşil doğası ve buz gibi kaynak sularıyla yöre halkı arasında en çok tercih edilen yaylalardandır.

İbrahim Paşa Tabyası ve Anahşa Kalesi: İbrahim Paşa Tabyası, ilçe merkezine yaklaşık olarak 16 km uzaklıktadır. Osmanlı Dönemi'nden kalma bu tabya, Pozantı-Adana arasındaki Tekir Boğazı'na yapılmıştır. İbrahim Paşa Tabyası, Osmanlı mimarisini yansıtan yapısıyla dikkat çekerken, harika manzarasıyla da bölgedeki en güzel tarihi yapılar arasındadır. Anahşa Kalesi ise Bizans Dönemi'nden kalma tarihi bir eserdir. Kalenin kalıntıları günümüze kadar gelmiştir ve kesme taşlar kullanılarak yapılmıştır.

Ak Köprü ve Pozantı Anıt Ağaçları: Doğanın ve Tarihin Buluştuğu Noktalar
Ak Köprü, Şekerpınarı'nda bulunan ve Şekerpınar Köprüsü olarak da bilinen tarihi bir köprüdür. 9. yüzyıla kadar uzandığı tahmin edilen bu köprü, pek çok tarihi olaya tanıklık etmiştir. Pozantı Anıt Ağaçları ise ilçenin farklı noktalarında yer almaktadır. En eski ağaçlar arasında yer alan bu anıt ağaçlar, tarihi ve doğal güzellikleri bir arada sunmaktadır.

Pozantı'da bu güzellikleri keşfederken, bütçenize ve zevkinize uygun bir otelde konaklayabilirsiniz. Pozantı Otelleri sayfamızı ziyaret ederek rezervasyonunuzu hemen yapabilirsiniz.

Kaynak: HABER MERKEZİ