Güncel

Prof. Dr. Dinçer, balıkçılık sektörünün ve balık tüketiminin önemini vurguladı

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Tolga Dinçer, Türkiye'de balık yetiştiriciliği ve balık tüketimi konusunda önemli paylaşımlarda bulundu.

Abone Ol

Yaz mevsiminin başlamasıyla av yasaklarının devreye girmesi, kültür balıklarına olan talebi artırdı. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Tolga Dinçer, Türkiye'de balık yetiştiriciliği ve balık tüketimi hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Türkiye'de kişi başına düşen su ürünleri tüketiminin dünya ortalamasının altında olduğunu belirten Prof. Dr. Dinçer, 2023 yılında bu tüketimin 7 kilogram olarak kaydedildiğini söyledi. Dünya genelinde su ürünleri tüketimi artış gösterirken, Türkiye'de bu artışın daha yavaş gerçekleştiğini ifade etti. Prof. Dr. Dinçer, dünya genelinde balık tüketiminin 1961'de 9 kilogramdan 2020'de 20,2 kilograma yükseldiğini ve bu tüketimin büyük kısmının balıklardan sağlandığını belirtti. Tüketimdeki farklılıkların gelir seviyesi ve beslenme kültüründen kaynaklandığını vurguladı.

Çiftlik balıkları 100 ülkeye ihraç ediliyor

Türkiye'nin balık üretiminde lider ülkelerden biri olduğunu dile getiren Prof. Dr. Dinçer, Türkiye'nin ürettiği çiftlik balıklarının dünya çapında yaklaşık 100 ülkeye ihraç edildiğini söyledi. Alabalık, çipura ve levrek üretiminde Avrupa'da önemli bir konumda olan Türkiye, 2023 yılında su ürünleri üretimini yüzde 18,6 artırarak 1 milyon 7 bin 921 tona ulaştı. Bu artışın, avcılıktan elde edilen ürün miktarının azalması ve yetiştiricilikten elde edilen ürün miktarının artmasıyla gerçekleştiğini belirtti.

Türkiye’nin su ürünleri ihracatında hedeflenen 1 milyar dolarlık rakamın, 2023'te 1,7 milyar dolara ulaştığını açıklayan Prof. Dr. Dinçer, Türk somonunun üretiminin yüzde 45 artarak 66 bin tona çıktığını ve 2024 yılı sonunda 100 bin tona ulaşmasının beklendiğini ifade etti.

Doğa balığı ile yetiştiricilik balığı arasında önemli bir fark yok

Prof. Dr. Dinçer, doğa balıkları ile yetiştiricilik balıkları arasında önemli bir fark bulunmadığını ve balık tüketiminin faydalarının omega-3 ile sınırlı olmadığını belirtti. Balığın protein ve mineral içeriğinin de sağlıklı beslenme açısından önemli olduğunu vurguladı. Kültür balıkçılığı ile ilgili yanlış bilgilendirmelere dikkat çeken Prof. Dr. Dinçer, Türkiye'de balık çiftliklerinin sıkı denetim altında olduğunu ve bu balıkların tüketilmesinin sağlık açısından bir zararı olmadığını söyledi. Balık çiftliklerinde genetik müdahale yapılmadığını ve halkın daha uygun fiyatlarla sağlıklı balık tüketimini sağlamaya çalıştıklarını belirtti.