Yerel

Prof. Dr. Necdet Budak: 'Tohum milli güvenlik meselesidir'

“Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençlere Yönelik İşgücü Piyasası Destek Programı Operasyonu” kapsamında gerçekleştirilen “NEETs in the Seed Sector” projesi açılış toplantısında konuşan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitelerin Ziraat Mühendisliği, Doğa Bilimleri ve Biyoloji bölümleri mezunları verilecek eğitimlerle beraber Türk Tohumculuk sektöründe istihdam edilecekler” dedi

Abone Ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü, İş ve İşçi Bulma Kurumu (İŞKUR) iş birliğinde gerçekleştirilen “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençlere Yönelik İşgücü Piyasası Destek Programı Operasyonu” kapsamında “NEETs in the Seed Sector” projesi açılış toplantısı gerçekleştirildi. 

Proje hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Rektör Budak, 17 milyon Euro bütçe ayrıldığını ifade ederek, “üniversitelerin Ziraat Mühendisliği, Doğa Bilimleri ve Biyoloji bölümleri mezunları verilecek eğitimlerle beraber Türk Tohumculuk sektöründe istihdam edilecekler. Proje sürecinde genç araştırıcılar, Ege TOTEM’de eğitim ve laboratuvar faaliyetleri, serolojik ve moleküler eğitimler, tohum sektörüne yönelik teknik geziler ve staj gibi yoğun bir programdan geçirilecek.  Eğitimlerin sonunda katılımcılara tohumculuk sektörünü, bu sektörün büyüklüğünü, çalışma koşullarını ve alanlarını görmeleri ve bu konudaki farkındalıklarını artırmaları amacıyla 1 haftalık sektör ziyaretleri olacak.” dedi.

Tohumun yaşam zincirinin önemli bir parçası olduğunu ifade eden Prof. Dr. Budak, “Tohum, milli güvenlik meselesidir. Tohum, biyolojik anlamda da, gıda güvenliği anlamında da önemli bir stratejik unsur. Biz, Ege Üniversitesi olarak Avrupa’da, Orta Doğu’da ve Balkanlarda tohumculuk anlamında en üst referans merkezine sahibiz. Avrupa’daki firmaların tohumlarını Ege Üniversitesinde biz test ediyoruz. Bununla birlikte bu alanda bir enstitü kurmak için de çalışmalara başladık.” ifadelerini kullandı. 

EÜ Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. İsmail Can Paylan, 1998 yılında kurulan merkezin uluslararası alanda akredite ve İSKA üyesi bir laboratuvar olarak ilk 7 üniversite arasına girdiklerini ifade etti.