Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Astana'da devam eden Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesinde bir araya geldi. Zirvede, ŞİÖ'nün gelecek hedefleri ve genişleme planları ele alındı.

ŞİÖ, 2001 yılında Rusya, Çin ve Orta Asya ülkeleri tarafından kurulan bir güvenlik ve ekonomi işbirliği örgütü olarak biliniyor. Bugünkü açıklamada, ŞİÖ'nün artık Hindistan, İran ve Pakistan gibi ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletileceği belirtildi. Belarus'un da resmi olarak örgüte dahil olduğu duyuruldu ve böylece ŞİÖ'nün 10. üye ülkesi oldu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Tokayev, Astana'daki toplantının ikinci gününde yaptığı açıklamada, Belarus'un üyelik sürecinin hızla tamamlandığını ve artık örgüt içinde resmi bir statü kazandığını ifade etti.

Çin devlet televizyonu CCTV'nin aktardığına göre Şi Cinping, toplantıda örgütün iç farklılıkları barışçıl bir zeminde ele alması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ŞİÖ'nün ortak zemin arayışlarına ve işbirliği zorluklarını çözme çabalarına destek verdi.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov ise Putin'in, Avrasya'da yeni bir kolektif güvenlik anlaşması seti oluşturma fikrini gündeme getirdiğini belirtti. Putin, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, bölgeler arası güvenlik sisteminin NATO ve diğer dış askeri varlıkları kademeli olarak azaltmayı hedeflediğini açıklamıştı.

Özetle, Astana'daki ŞİÖ zirvesi, bölgesel güvenlik işbirliğinin derinleştirilmesi ve genişletilmesi adına önemli adımların atıldığı bir platform oldu. Putin ve Şi'nin liderlikleri altında, örgütün yeni hedefler belirlemesi ve bölgesel işbirliğini güçlendirmesi bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi