Miras, sıklıkla hukuki ve duygusal karmaşıklıklarla dolu bir konu olup, mirasçıların karşılaştığı zorlukları ve seçenekleri de beraberinde getirir. Bu kapsamda, "Reddi Miras" terimi, pek çok kişinin dikkatini çekiyor ve merak uyandırıyor. Reddi Miras nedir? Nasıl yapılır ve ne gibi sonuçları vardır? yanıtı haberimizde yer alıyor...
Reddi Miras Nasıl Yapılır?
Miras hukukuna ilişkin medeni kanunumuzda mirasın atanmış ve yasal mirasçılara geçişi konusunda külli halefiyet ilkesi benimsenmiş ve bu kapsamda miras bırakanın terekesi aktif ve pasifleriyle birlikte herhangi bir beyana gerek olmaksızın mirasçılara geçmektedir. Ancak bazı durumlarda yasal ve atanmış mirasçılar, mirastan sorumlu olmak istememeleri halinde mirası reddetme hakkına sahiptir. Bu işlem, reddi miras veya mirasın reddi olarak adlandırılır.
Mirasın reddi, ilgili mirasçı tarafından yapılan bir irade beyanıyla gerçekleşir. Bunun için reddi miras davası açılması gerekmektedir ve bu dava sulh hukuk mahkemesine yapılacak bir beyanla gerçekleşir. Reddi mirasın kayıtsız şartsız olması ve süresi içerisinde yapılması gerekmektedir.
Reddi Miras Süresi: Reddi mirasa ilişkin süre, yasal mirasçılar bakımından mirasçı olduklarını öğrendikleri tarihten itibaren 3 aydır. Aynı süre, vasiyetname ile atanmış mirasçılar için de geçerlidir.
Reddi Mirasın Hukuki Sonuçları: Mirasın reddinin yasal mirasçı veya atanmış mirasçı tarafından yapılmamasına göre kanunda ayrıma gidilmiştir. Mirasın reddiyle birlikte mirası reddeden mirasçının mirasçılık sıfatı ortadan kalkar ve miras açıldığı anda kendisi sağ değilmiş gibi ilgili hak sahiplerine geçer.
Reddi Miras Sonuçları Nelerdir?
Medeni Kanun Madde 605’te, reddi mirasın iki çeşidinden bahsedilir: mirasın gerçek reddi ve mirasın hükmen reddi.
Mirasın hükmen reddi, miras bırakanın ölüm tarihinde ödemeden aczi açıkça belli veya resen tespit edilmişse, miras herhangi bir beyana gerek kalmaksızın reddedilmiş sayılır. Bu durumda mirasçılar, mirasın hükmen reddine ilişkin bir tespit davası açabilir veya bu hususu itiraz olarak ileri sürebilirler.
Mirasın gerçek reddi, miras bırakanın ölümüyle birlikte mirasının intikal ettiği kişilerin belirli bir süre içerisinde reddetmesidir. Bu süre içinde miras reddedilmediği takdirde, mirasçılar mirası kayıtsız şartsız kabul etmiş sayılır ve miras bırakanın hak ve borçları miras payı oranında mirasçılara geçer.
Mirasçının alacaklarını korumak için reddi mirasın iptaline ilişkin bir hüküm öngörülmüş olup reddi miras davası yoluyla bu iptal mümkündür. Reddin iptaline ilişkin hususlar medeni kanun madde 617'de düzenlenmiştir.
Reddi Mirasın Değişik Sebepleri: Reddi miras, genellikle terekenin aktifinin pasifinden az olduğu iflas durumlarında başvurulan tek taraflı bir işlemdir. İstisnai bir durum olan mirası reddin değişik sebepleri olabilir. Bazen varlık yerine borç kalması, bazen de manevi sebeplerle mirasın reddedilmesi gibi nedenler söz konusu olabilir.