Reşat Çiğiltepe olayı, Türk Kurtuluş Savaşı'nın en trajik ve kahramanca anılarından biri olarak tarihe geçti. Kullanıcılar Reşat Çiğiltepe olayı nedir? sorgusuyla internette aramalar yapıyor. Peki, Reşat Çiğiltepe olayı nedir? Reşat Çiğiltepe kimdir? Detaylar haberimizde...

Reşat Çiğiltepe olayı nedir?

Afyonkarahisar'ın güneybatısında, Sinanpaşa İlçesi'nin güneydoğusunda bulunan, deniz seviyesinden 1591 metre yükseklikteki Çiğiltepe, Sinanpaşa'ya 18 kilometre mesafededir. 27 Ağustos 1922'de, Çiğiltepe'yi ele geçirme görevi verilen 57. Tümen Komutanı Miralay Reşat Bey, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal'e tepeyi yarım saat içinde alacağına dair söz vermiş, ancak bu sözünü tutamayınca tabancasını şakağına dayayıp intihar etmiştir. Ne var ki, bu kahramanın ölümünden kısa bir süre sonra Çiğiltepe, Türk askerleri tarafından ele geçirilmiştir.

Miralay Reşat Çiğiltepe'nin Sandıklı İlçesi'nde bulunan mezarı, daha sonra Ankara'daki Devlet Mezarlığı'na nakledilmiştir. Onun adına yaptırılan ve 22 Haziran 1996 tarihinde ziyarete açılan Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği, 57. Tümen Komutanı'nın ve o bölgedeki diğer şehitlerin anısına ithaf edilmiştir. Şehitliğin girişinde, Albay Reşat Çiğiltepe'nin bronzdan yapılmış büstü yer alırken, merkezinde kılıcı andıran bir dikilitaş ve kitabelerle çevrili mermerden şehit mezarları bulunmaktadır.

Reşat Çiğlitepe

Reşat Çiğiltepe kimdir?

Büyük Taarruz sırasında, Çiğiltepe'yi belirlenen sürede alamadığı için intihar eden ünlü bir komutandır. Reşat Bey, I. Dünya Savaşı'ndaki üstün kahramanlıklarıyla dikkat çekti. Türk Kurtuluş Savaşı'nda yarbay rütbesiyle I. ve II. İnönü ve Sakarya muharebelerine katıldı. Son olarak 57. Tümen Komutanlığı'na atandı. Büyük Taarruz'un ikinci gününde, Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya verdiği sözü tutamayarak Çiğiltepe'yi ele geçiremeyince intihar etti. Ölümünden sonra kırmızı şeritli İstiklâl Madalyası ile onurlandırıldı. Mustafa Kemal Atatürk tarafından ailesine "Çiğiltepe" soyadı verildi. Albay Reşat Bey olarak da bilinir.

Reşat Çiğiltepe, 1879'da İstanbul'da doğdu. Babası Süleymaniye mutasarrıfı emeklisi Ziya Paşa, annesi Şevkiye Hanım’dır. Babası, Reşat’ın doğumunun ertesi yılında vefat etti.

1893 yılında Harp Okuluna giren Reşat, 1896'da mezun olduktan sonra ordunun çeşitli kademelerinde görev yaptı. Balkan Savaşları'na katıldı, Yanya savunmasında yaralandı ve bu başarısından ötürü binbaşı rütbesine terfi etti. 1915'te seferberlik ilan edildikten sonra Çanakkale Cephesi'nde görevlendirildi.

I. Dünya Savaşı

I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Cephesi'nde gösterdiği kahramanlıkla dikkat çekti ve 17. Alay Komutanlığı'na getirildi. Muş'un Rus işgalinden kurtarılmasında önemli rol oynadı ve 16. Kolordu Komutanı Mustafa Kemal Paşa'nın takdirini kazandı. Mecidi Nişanı, Gümüş Muharebe, Liyakat, Tahsiliye, Alman ve Avusturya Harp ve Demir Haç nişanlarıyla ödüllendirildi. Daha sonra 53. Tümen Komutanlığı'na getirilerek Suriye Cephesi'nde görev yaptı.

1918'de İngilizlere esir düştü. Aralık 1919'da bir yıllık esaretten kurtulduktan sonra İstanbul İkinci Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi üyeliğine atanmış, ancak dilekçe vererek Türk Kurtuluş Savaşı'na katılmak için İnebolu üzerinden Ankara'ya geçti.

Kurtuluş Savaşı

Mustafa Kemal Paşa tarafından 11. Kafkas Tümeni (sonradan 21. Tümen) Komutanlığı'na atandı. Yarbay rütbesiyle I. ve II. İnönü ve Sakarya muharebelerine katıldı. 1 Mart 1922'de miralay (albay) rütbesine terfi etti ve 57. Tümen Komutanlığı'na atandı. Büyük Taarruz'un ikinci gününde, Mustafa Kemal Paşa tarafından, stratejik öneme sahip Çiğiltepe'yi düşmandan temizleme emri verildi. Ancak Yunan Başkomutanı General Nikolaos Trikupis'in direnişi nedeniyle bu görevi başaramayınca intihar etti. Çiğiltepe, Reşat Bey’in intiharından birkaç saat sonra düşmandan temizlendi.

Ölümünden Sonra

Reşat Bey’in cenazesi, bir gün sonra Sandıklı Hastanesi'ne getirildi ve yıllarca bu ilçedeki anıtlı kabristanda kaldı. 1988 yılında naaşı Ankara Devlet Mezarlığı'na nakledildi. Sandıklı halkı bu nakle karşı çıkmış ancak fazla direnememişti. Sandıklı'daki mezar boş olmasına rağmen hâlâ muhafaza edilmektedir.

TBMM, ölümünden sonra ailesine kırmızı şeritli İstiklâl Madalyası takdim etti. Soyadı Kanunu çıktığında Mustafa Kemal Atatürk tarafından ailesine "Çiğiltepe" soyadı verildi. Çiğiltepe'de onun ve diğer şehitlerin anısına yaptırılan şehitlik, 22 Haziran 1996'da açıldı. Şehitlikte Reşat Bey'in bronz bir büstü bulunmaktadır.

Reşat Bey’in hayatı, emekli Tümgeneral Cihangir Akşit tarafından "Çiğiltepe: Miralay Reşat Bey ve Vatan Savunmasında 27 Yıl" adıyla romanlaştırıldı. Adı, Ankara-Mamak'taki bir ortaokula verilmiş ancak 2020'de okulun adı değiştirilmiştir. 14 Aralık 2020'de Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi kararıyla, Mamak ilçesi sınırlarında bulunan isimsiz köprülü kavşağa "Reşat Çiğiltepe Alt Geçidi" adı verilmiştir.

Kaynak: HABER MERKEZİ