Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Harun Şahin, Türkiye Cumhuriyeti'nin alfabesinin değişmeyeceğini, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi'nin tüm Türk Devletleri tarafından ortak bir işaret sistemi olarak kabul edileceğini belirtti. Şahin, bu sistemin Türk Devletleri Teşkilatı'nın işbirliğiyle hayata geçirileceğini vurguladı.
Türk Dil Kurumu (TDK) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Harun Şahin, "Türkiye Cumhuriyeti'nin alfabesi kesinlikle değişmeyecek. Bu 34 harf, farklı ülkeler için ortak bir iletişim sistemi sunuyor. Bizim 29 harfimiz tüm Türk cumhuriyetlerinde kullanılacak, ancak diğer ülkeler ihtiyaçlarına göre eklemeler yapacaklar" dedi.
Şahin, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ve TDK işbirliğiyle düzenlenen "Geçmişten Günümüze Türk Atasözleri Çalıştayı"nın açılışında yaptığı konuşmada, bir milletin özgürlüğü ve geleceği için milli bilincin ve bunun temelinde dilin önemini vurguladı. Atasözlerinin, bir halkın hayata ve dünyaya bakışını kısa ve öz bir şekilde yansıttığını belirtti.
Türk dünyasının geniş bir coğrafyaya yayıldığını hatırlatan Şahin, Türkçe'nin bu geniş coğrafyada ortak iletişim dili olarak kullanıldığını ve Türkçeye hizmet etmenin, Türk milletinin ve İslam'ın değerlerine hizmet etmek anlamına geldiğini söyledi. Şahin, TDK'nin bu amaçla kurulduğunu ifade etti.
Türk Devletleri Teşkilatı'nın kurulmasıyla birlikte, TDK'nin Türkiye'nin yurt dışındaki imajını güçlendiren bir kamu diplomasisi kurumu haline geldiğine değindi.
Ortak Türk Alfabesi
Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkelerden oluşan Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu'nun Bakü'deki toplantısında 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi üzerinde anlaşmaya varıldığını belirten Şahin, "Ortak Türk Alfabesi'nin kısa zamanda ülkelerin parlamentolarına sunulacağını umuyoruz. Bunun arkasında Türk Devletleri Teşkilatı'nın güçlü bir iradesi var. Türkiye Cumhuriyeti'nin alfabesi asla değişmeyecek, 34 harf sadece ortak bir işaret sistemidir" dedi.
Şahin, Türkiye'nin alfabesinin değişmesi gibi yanlış yorumlara açıklık getirerek, bu sistemin 29 harfin tüm Türk cumhuriyetlerinde kullanılacak şekilde kalacağını belirtti.
Büyük Türkçe Dil Modeli
Şahin, dildeki değişim ve ihtiyaçları göz önünde bulundurarak, TDK olarak çağdaş teknolojiyi kullanarak Büyük Türkçe Dil Modeli geliştireceklerini açıkladı. Cumhurbaşkanlığından gerekli ödeneği aldıklarını ve 2025 bütçesinin onaylanmasının ardından bu projeye başlanacağını duyurdu. Bu modelin, Türkçe'nin tüm tarihsel ve çağdaş formlarını içeren bir derlemeyi kapsayacağını belirten Şahin, yapay zekânın Türkçe dilinde doğru şekilde çalışabilmesi için bu derlemelerin tamamlanmasının önemine vurgu yaptı.
Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, atasözlerinin Türk kültürünün en önemli öğelerinden biri olduğunu ve çalıştayda 46 akademisyenin katkı sunacağını söyledi.
Konuşmaların ardından çalıştay başladı.