Kolon ve rektum kanserlerinin cerrahisinde robot teknolojisi, hastalara daha hızlı iyileşme ve konfor sunuyor. Genel cerrahi uzmanı Doç. Dr. Turan Acar, robotik cerrahinin özellikle kolon ve rektum kanseri ameliyatlarında sağladığı avantajlara dikkat çekti. Dr. Acar, dar alanda çalışma kabiliyeti sayesinde rektum tümörlerinin robotla daha kolay müdahale edilebildiğini belirterek, bazı hastaların kalıcı kolostomiden kurtulabildiğini ifade etti.

Pandemi sonrası dünyada ve Türkiye’de görülme sıklığı artan kolon ve rektum kanserlerinin tedavisinde, hastaların sağkalımı ve kanserin tekrarlamaması açısından onkolojik cerrahiye uygun ameliyatların yapılmasının büyük önemi var. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Turan Acar, robotik cerrahinin, özellikle dar alanlarda yerleşen rektum tümörlerinde büyük kolaylık sağladığını, ameliyat edilen bölgenin üç boyutlu olarak ayrıntılı değerlendirilmesi ve ana damarlar ile sinirlerin korunmasında önemli rol oynadığını belirtti. Ayrıca, kansere bağlı en küçük lenf bezlerinin bile temizlenmesi mümkün oluyor.

ROBOTİK CERRAHİ GİDEREK YAYGINLAŞIYOR

Dr. Acar, robotik cerrahinin cerraha ve hastaya sağladığı konfor nedeniyle giderek yaygınlaştığını belirterek, robot kollarının karın içinde sınırsız hareket yeteneği ve milimetrik hassasiyetle çalıştığını söyledi. Bu sayede, açık cerrahide zor ulaşılan alanlara rahatça erişilebildiğini ve ameliyatın en yüksek verimle gerçekleştirilebildiğini ifade etti. Ayrıca, büyük kesiler açmadan, sadece 8 milimetrelik dört küçük delik ile tüm hastalıklı dokuların temizlenebildiğini ve hastaların ameliyat sonrası daha hızlı ve kolay iyileştiğini vurguladı.

Robotik cerrahinin avantajlarına değinen Doç. Dr. Turan Acar, uygun hastalarda daha az ağrı, daha küçük yara izleri ve daha kısa hastanede kalış süreleri gibi avantajlar sağladığını belirtti. Bu avantajlar sayesinde hastaların günlük yaşamlarına daha hızlı dönebildiğini ifade etti. Acar, kolorektal kanser tanısı konulduktan sonra hastanın yaşamını tehdit eden acil bir durum olup olmadığının değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Bağırsağın tümörle tamamen tıkanması, bağırsak delinmesi ve kontrol edilemeyen tümör kanamaları gibi durumların acil cerrahi müdahale gerektirdiğini ifade eden Acar, bu durumların olmaması halinde hastalığın evrelenmesinin önemini vurguladı.

Kolorektal kanserlerin sadece kalın bağırsaktaki tümörle sınırlı olmadığını belirten Dr. Acar, hastalığın tümör çevresindeki damarlar ve lenf kanalları yoluyla yayılabildiğini, dolayısıyla ameliyat sırasında hastalığın yerleştiği bağırsak bölümüyle birlikte çevresindeki lenf bezlerinin de temizlendiğini belirtti.

Muhabir: Nazlı Şentürk