Güncel

Saimbeyli Fayı nereden geçer? Saimbeyli fayı kaç şiddetinde deprem üretir?

Abone Ol

Adana peşpeşe üç adet deprem yaşadı. Bu depremin Saimbeyli fayından geçtiği öğrenildi. Saimbeyli Fay hattınında kaç şiddetinde deprem üreticeği merak konusu oldu.  Peki Saimbeyli Fayı nereden geçer? Saimbeyli Fayı kaç şiddetinde deprem üretir?

Saimbeyli Fayı Nereden Geçer?

AFAD İl Afet Risk Azaltma Planı'na göre, Adana ve çevresi depremsellik açısından oldukça aktif bir bölgedir. Tarihsel deprem kayıtları incelendiğinde, dünyada meydana gelen en yıkıcı ve en fazla can kaybına neden olan depremlerin önemli bir kısmının bu bölgede gerçekleştiği görülmektedir. Bu depremler sonucunda büyük can kayıpları yaşanmış, birçok şehir yıkılmış ve nehirler yatak değiştirmiştir. Bölgedeki yüksek sismik aktivite, tektonik hareketlerin günümüzde de devam ettiğini göstermektedir.

Saimbeyli Fayı Kaç Şiddetinde Deprem Üretir?

AFAD verilerine göre, Kozan ilçesinde sabah saatlerinde art arda üç deprem meydana geldi: 05.32'de 4.6, 05.33'te 4.5 ve 05.34'te 4.0 büyüklüğünde. Bu depremler, yerin 7.0 kilometre derinliğinde gerçekleşti. DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bu depremlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Sözbilir, Adana'nın yüksek deprem riski taşıyan bölgeler arasında yer aldığını ve il merkezinde aktif bir fay bulunmasa da çevresindeki fayların Adana'yı riskli hale getirdiğini belirtti. Bu sabah yaşanan depremlerin, Saimbeyli Fayı'nın güney ucundaki fay parçalarının hareketliliğini gösterdiğini ifade eden Sözbilir, depremlerin sol yanal doğrultu atımlı faylanma mekanizmasına sahip olduğunu ve bu konuda ulusal ve uluslararası sismoloji merkezlerinden veriler alındığını söyledi. Prof. Dr. Sözbilir, Adana'daki depremlerin, fayların tetiklenmesi ve biriken stresin yayılması açısından önemli olduğunu vurguladı. 6 Şubat depremlerinin ardından kırılan fay parçalarının uçlarındaki stres ve enerji transferinin Adana, Elazığ, Bingöl, Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Kilis ve Hatay'a doğru ilerlediğini belirtti. Bu durumun, deprem hazırlıkları ve önlemleri konusunda hızla hareket edilmesi gerektiğini ifade eden Sözbilir, il düzeyinde deprem master planlarının hazırlanmasının, kentsel dönüşüm projelerinin hızlandırılmasının ve İl Afet ve Risk Azaltma Planları'nın (İRAP) zamanında uygulanmasının kritik önemde olduğunu vurguladı.