Fırıncı esnafının önceki gün SESOB'da bir araya gelerek ekmek zammı konusunu görüştüğü toplantıda, ticaret odası temsilcisinin talebi "uygun değildir" görüşüyle karşılandı. Bugün tekrar bir araya gelen fırıncı esnafı, son zamanlarda 520 TL'den aldıkları unun çuvalının 700 TL'ye yükseldiğini, asgari ücret artışı ve diğer maliyetlerle birlikte ekmeği 7,5 TL'den satmanın artık imkansız olduğunu vurguladı.

Girdi maliyeti artıyor 

SESOB Başkanı Hacı Eyüp Güler, maliyet artışları nedeniyle zam yapma ihtiyacı doğduğunu ifade ederek, "Samsun genelinde 220 gram ekmek 7,5 TL'den satılıyor. Kilosu 34 TL'ye geliyor. Asgari ücret, yakıt, un, maya ve diğer girdilerin fiyatı oldukça arttı. Çevremizdeki birçok il zam kararı aldı ve ekmeğin fiyatını 10 TL'ye çıkardı. Biz de mecburen bu fiyatları artırmak mecburiyetindeyiz. Talebimiz, gram artırarak 250 gram ekmek yaparak 10 TL olmasını içeriyor. Emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Uncular ve mayacılar da fiyatlarını düşürürse biz de teklifi gözden geçirebiliriz" şeklinde konuştu.

Gerçek rakam 12,5 TL'yi buldu 

Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit de talep ettikleri fiyatın maliyetin altında olduğunu belirterek, "Tüm masraflarımızı hesapladığımızda 250 gram ekmeğin 12,5 TL'den satılması gerekiyor. Pandemide, selde ve depremde üzerimize düşen görevi yaptık. Artık biz de emeğimizin karşılığını almak istiyoruz" dedi.

Ekmek zammı talebinin Türkiye Fırıncılar Federasyonu ve Ticaret Bakanlığı'na iletilmiş olduğu ifade edildi.

Kaynak: İHA