Güncel

Sanatçı Halil Akdeniz neden öldü? Halil Akdeniz kimdir?

Abone Ol

Sanat dünyasının üzücü bir kaybıyla sarsıldı. Ünlü sanatçı Halil Akdeniz'in ani ölümü sevenlerini derin bir üzüntüye boğdu. Akdeniz'in ölüm nedeni hakkında detaylı bilgiler henüz paylaşılmadı ancak sanat camiası büyük bir şok içinde. Akdeniz'in kariyeri ve sanat dünyasındaki etkisi ise uzun süre hatırlanacak. Peki, Sanatçı Halil Akdeniz neden öldü? Halil Akdeniz kimdir? İşte detaylar...

Sanatçı Halil Akdeniz neden öldü?

Türkiye çağdaş sanatının önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Halil Akdeniz hayata veda etti. Sanatçı ve akademisyen kimliğinin yanı sıra bir dönem Bonn - Berlin Kültür Müşaviri olarak da görev yapan Akdeniz, doğduğu yer olan Antalya Kumluca'da bugün defnedilecek. Akdeniz, memleketine olan bağlılığını "Doğduğum bu coğrafya, hem yaşamımın hem de sanatımın belirleyicisi olmuştur" şeklinde ifade etmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Prof. Dr. Halil Akdeniz'in vefatı nedeniyle bir başsağlığı mesajı yayımladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Başsağlığı Mesajı

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Çağdaş resim sanatımızın duayen isimlerinden, 1996-2001 yılları arasında T.C. Bonn ve Berlin Büyükelçiliği kültür müşavirliği ve 2001 yılında Kültür Bakanlığı bakanlık müşavirliği görevlerinde bulunan Prof. Dr. Halil Akdeniz'in vefat haberini üzüntüyle öğrendik. Sanatçımıza Allah'tan rahmet, ailesine ve yakınlarına sabır dileriz. Sanat camiamızın başı sağ olsun." ifadelerine yer verildi.

Halil Akdeniz kimdir?

1944 yılında Antalya’da dünyaya gelen Halil Akdeniz, Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nden mezun olduktan sonra Devlet Yurtdışı ihtisas sınavı bursunu kazanarak Almanya’ya giderek Berlin Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde lisans ve uzmanlık eğitimi aldı. İzmir Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yüksek lisans, sanatta yeterlilik ve doktora derecelerini tamamladı. 1986’da yardımcı doçent, 1987’de doçent, 1994’te ise profesör oldu.

Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. Ege, Dokuz Eylül ve Bilkent Üniversitelerinde Resim ve Güzel Sanatlar Bölümleri’ni kurdu. Bu üniversitelerde bölüm başkanlığı, fakülte kurulu üyeliği, üniversite senatosu ve üniversite yönetim kurulu üyeliği gibi çeşitli görevlerde bulundu.

1996-2001 yılları arasında T.C. Bonn ve Berlin Büyükelçilikleri Kültür Müşavirliği, 2001’de Kültür Bakanlığı Bakanlık Müşavirliği görevlerini üstlendi. 2001-2005 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyeliği yaptı. Türkiye’de ilk kez sanat bilimini kurarak Anadolu Üniversitesi’nde (2003) ve Işık Üniversitesi’nde (2008) Sanat Kuramı ve Eleştiri Yüksek Lisans Programlarını açtı. Halen İstanbul’da Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel Sanatlar Bölüm Başkanlığı ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Bilimi Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevlerini yürütmektedir.

Halil Akdeniz, çağdaş Türk sanatı alanında tanınan bir isimdir. 1978 ve 1980’li yıllarda "İzmir Körfez Kirlenmesi ile İlgili Görsel Değerlendirmeler" dizisi ile başlayan ve çevre sorunlarına dair bilimsel araştırmalarla desteklenen sanat çözümlemeleri, "İzmir Efes-Ören Görsel Notlar" dizisi ile devam ederek, Anadolu’nun değişik kültür bölgelerini kapsayan çalışmalarında "Anadolu Uygarlıkları-Kültürlerarası", "Anadolu Uygarlıkları-Kültürçevresi", "Anadolu Uygarlıkları-Kültür Logoları" ve "Anadolu Uygarlıkları-Kültür Bakiyeleri" üzerine yoğunlaşmıştır.

Bu süreçte ortaya çıkan eserleri, ulusal ve uluslararası sergilerde, bienallerde, trienallerde, sanat fuarlarında ve müze sergilerinde yer aldı. Birçok ulusal ve uluslararası yarışmada ödüller kazandı ve Cumhurbaşkanlığı tarafından Devlet Sanatçısı unvanı ile onurlandırıldı. T.C. Cumhurbaşkanlığı Köşkü Yeni Binası "İç Mekanları Sanatsal Değerlendirme Projesi"nde sanatçı olarak seçildi ve kütüphane duvarına "Anadolu Uygarlıkları-Kültürlerarası" çalışmasını gerçekleştirdi.

Eserleri yurtiçi ve yurtdışı müzelerde ve koleksiyonlarda bulunmaktadır. Halil Akdeniz’in, Türk sanatı ve sanatçılar üzerine yazılmış iki kitabı ve çeşitli bilimsel yayınları, araştırmaları, bildirileri ve makaleleri bulunmaktadır. Ayrıca Uluslararası UNESCO-AIAP Plastik Sanatlar Derneği üyesi olup, Türkiye Ulusal Komitesi Ankara Temsilciliği Başkanlığını yapmıştır. UNESCO-AICA Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği üyesi ve AICA’nın Türkiye Milli Komitesi kurucu üyesidir. Almanya Münster Sanat Akademisi Senatosu tarafından kendisine "Şeref/Onur" üyeliği verilmiştir.