Anadolu Panelleri kapsamında İzQ’de düzenlenen Finansman Fırsatları ve Finansın Doğru Yönetimi konulu toplantıda konuşan Ender Yorgancılar, bankalar dışında alternatif finans kaynakları bulunması gerektiğini belirtti. Yorgancılar, “Finans şirketleri para vermek istiyor ama bizim tarafımızda da parayı bulamayan sanayiciler var. Merkez Bankası’nın Politika Faizi belirliyor ama bu ne işe yarar kimse bilmiyor. Bugün politika faizi 50 puan ama bankalar yüzde 65-70 faiz istiyor. O zaman nerede kaldı bu politika faizi?” diye konuştu. 

“MAKİNEYE PARA KALMIYOR”

Üretimin olmadığı bir ortamda kalkınmanın söz konusu olmadığını açıklayan Yorgancılar, “Örneğin yatırım yapacağınız zaman bir OSB’de 10 dönüm yer alsanız 120 milyon dolar paranız sadece inşaat ve arsaya gidiyor. Bankaya gitsen bu parayı sana vermiyor. Devlet de arsayı vermiyor. Elimdeki parayı yani sermayeni arsaya ve inşaata yatırıyorum. Daha ortada makine yok. İşletme sermayesi de alamıyorsun çünkü elinde para yok. Bu durumda ülkenin kalkınması mümkün değil” ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz yıl EBSO üyelerine yönelik bir anket çalışması yaptıklarının altını çizen Yorgancılar şöyle konuştu: “Üyelerimize ankette krediye ulaşmaya sorun yaşıyor musunuz dedik ve her 3 üyeden 1’inin çok zor kredi aldığını, yüzde 22’sinin ise hiç kredi alamadığını gördük. Artık herkes hesaplarını çok iyi bilmek ve yapmak zorunda. Önemli olan kredinin kullanıcıya maliyetidir. Alternatif finansal kaynakların da maliyeti önemli. Bankalar ile aynı faiz oranındaysa zaten gidip bankadan alıyor.” 

“AB VERİYOR BANKA VERMİYOR”

Geçtiğimiz yıl EBSO olarak AB’ye 1.5 milyon euroluk proje yazıp hibe aldıklarını açıklayan Ender Yorgancılar, “Bunu üyemiz, sanayicimiz ve evinde iş bekleyenleri iş sahibi yapmak için kullandık. Ben bunu AB’den alacağıma bankaya gitsem bana 1 euro bile vermiyor. Ben bu ülke için bu parayı alıp harcıyorum ama bankaların bu tavrına üzülüyorum. Pastanelerde çalışan 17-18 yaşındaki gençlerimizi pastacı yaptık şu anda o meslek kursunda mezun olan öğrenci sayımız 5 bin 200’i buldu. Bu proje için AB’den değil de bankadan istesem 1 euro bile vermiyorlar. Bu 5 bin 200 kişi AB projemiz sayesinde evlerine ekmek götürüyor” dedi.  

‘YURTDIŞINDAN ŞİRKET ALIN’ ÖNERİSİ

Eğitim sisteminde alınan bir kararın sonucunun 15 yıl sonra görüldüğünü aktaran Yorgancılar, “Artık kendimizi yenilememiz gerek ve bunun için eğitim sistemimizi değiştirmeliyiz. Bugün alınan bir eğitim kararın neticesini 15 yıl sonra alabilirsiniz. Bugün Almanya’da yıllık cirosu 350 milyar euro olan 280 bin KOBİ satılık. Çünkü üçüncü nesil o sorumluluğu alıp iş hayatına devam etmek istemiyor ve şirketi satıyor. Halbuki bizim sanayicimiz daha yolun başında. O nedenle Avrupa’daki bu şirket satın almalarının desteklenmesi gerek” diye konuştu.  

“BANKADAN ALAMAYAN BİZE GELİYOR”

Banka dışı finansal kurumların ağırlıklı olarak KOBİ ve işletmelere finansman desteği sağladıklarını söyleyen Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Ali Emre Ballı, “Biz de bankalardan kredi alıp iş dünyasına veriyoruz. Finansal kiralama olarak leasing hizmetinden uzun süreli kiralamaya kadar her aşamada firmaların yanındayız. Çünkü taksitli ödeme imkanı sağlıyoruz. Faktöring bazında da 820 milyar TL’lik bir işlem hacmine sahibiz. Özetle nakite sıkışan üretici bize gelip destek alıyor. İnsanlarda bizde faizin yüksek olduğu gibi bize mesafeli yaklaşanlar oluyor ama asla böyle bir şey söz konusu. Bankalardan bir çok belge ve bilgi istenirken faktöring firmalarından hiçbir uğraşmaya gerek kalmadan kredilerini çok hızlı şekilde alıyorlar. Çünkü biz malı finanse etmiş oluyoruz” dedi.

Kaynak: Murat Ervin