Güncel

Santa maria armudu bağırsak sağlığına çok iyi geliyor

Türkiye’nin armut üretim merkezi olarak bilinen Bursa’nın Gürsu ilçesinde, 'Santa Maria' cinsi armutların hasadı başladı. 50 bin tonun üzerinde bir rekolte beklenen ilçede, işçiler 40 derece sıcaklık altında yoğun bir şekilde çalışarak hasat sürecine katkıda bulunuyor.

Abone Ol

Dünyanın en verimli ovalarından biri olan Gürsu Ovası'nda, 'Santa Maria' armudunun hasadı başladı. Gürsu'da 50 bin, Bursa genelinde ise 100 bin tonun üzerinde bir rekolte öngörülüyor. İşçi bulmakta güçlük çeken üreticiler, çözümü üniversite öğrencilerinde buldu. 40 dereceyi bulan sıcaklıklara rağmen yaz tatilinde tarlada çalışan öğrenciler, hem aile bütçelerine katkıda bulundular hem de harçlıklarını kazandılar.

Uzun Süre Çürümeden Durabiliyor

İHA'nın haberine göre, Santa Maria armudunun ince kabuğu ve yüksek şeker içeriği sayesinde uzun süre çürümeden kalabildiğini belirten armut üreticisi Enes Uğur, "Armut hasadımız oldukça başarılı geçti. Bursa için bu armut gerçekten mükemmel bir ürün ve fiyatları da çok cazip. Bu yıl güzel bir kar elde etmeyi umuyoruz. Hastalıksız ve bol bir sezon geçirmeyi arzuluyoruz. Santa Maria adı İtalya'dan geldiği için kullanılıyor. Bu armudun özelliği ince kabuğu ve yüksek şeker oranı. Bu topraklarda yetiştiği için raf ömrü uzun oluyor. Başka bölgelerde ise Santa Maria armudu bu kadar ince kabuklu ve uzun raf ömürlü olmuyor" dedi.

Rekolte Yükseldi

Geçtiğimiz yıla göre yüzde 30 daha fazla verim elde ettiklerini belirten Uğur, "Bu yıl rekolte, geçen seneye göre yüzde 30 artış gösterdi. 10 ton meyve beklenen bahçelerden 13-14 ton meyve topluyoruz." şeklinde konuştu.

Şifa Deposu

Armut, hem taze meyve olarak tüketilir hem de sirke yapımında kullanılır. Santa Maria armudundan yapılan sirkenin, bağırsakları temizlemeye, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve mikropları vücuttan atmaya yardımcı olduğu biliniyor. Ayrıca, şeker dengesini düzenlemede de etkili olabilir.