Dolandırıcılar, kısa mesajlarla insanları kandırarak yeni bir dolandırıcılık yöntemi uyguluyor. Bu kez, farklı bir isimle ve yeni taktiklerle insanların güvenini kazanmaya çalışıyorlar.Vatandaşlar Şaşmaz DNS nedir? Şaşmaz DNS dolandırıcılığı ne? sorgusunu arama motorlarında araştırmaya başladı.İşte detaylar...

Şaşmaz DNS nedir?

Şaşmaz DNS, bir internet sitesine veya web uygulamasına erişirken, kullanıcının bilgisayarının veya mobil cihazının ağ ayarlarında yapılan bir değişikliktir. Bu değişiklik, kullanıcının bilgisayarının veya mobil cihazının DNS sunucularının Şaşmaz DNS sunucularına yönlendirilmesini sağlar.

Şaşmaz DNS dolandırıcılığı ne?

Şaşmaz DNS dolandırıcılığı, bir saldırganın bir kullanıcının bilgisayarının veya mobil cihazının DNS sunucularını Şaşmaz DNS sunucularına yönlendirerek, kullanıcıyı sahte bir web sitesine veya web uygulamasına yönlendirmesidir. Bu sayede, saldırgan kullanıcının kişisel bilgilerini veya finansal bilgilerini ele geçirebilir.Şaşmaz DNS adıyla pek çok kullanıcıya mesaj gönderen dolandırıcılar, Türk Ceza Kanunundan bazı kanun maddelerini mesaja ekleyerek, güvenilirlik imajı sergilemeye çabalıyor. Uzlaşma sağladığınız takdirde ödenecek cezanın 20'de 1'i gibi bir miktarın icradan kurtaracağına ikna ediyor ve parayı hesabına aldıktan sonra herhangi bir geri dönüş yapmıyor.

Şaşmaz DNS dolandırıcılığı nasıl çalışır?

Şaşmaz DNS dolandırıcılığı, genellikle bir e-posta veya metin mesajı yoluyla gerçekleştirilir. Bu e-posta veya metin mesajında, kullanıcının bilgisayarının veya mobil cihazının performansını iyileştirmek için DNS sunucularını değiştirmesi gerektiği söylenir. E-posta veya metin mesajına bir bağlantı eklenir ve kullanıcı bu bağlantıya tıkladığında, bilgisayarının veya mobil cihazının DNS sunucuları Şaşmaz DNS sunucularına yönlendirilir.

Şaşmaz DNS dolandırıcılığında kullanılan teknikler şunlardır:

  • E-posta veya metin mesajı yoluyla sosyal mühendislik: Saldırgan, e-posta veya metin mesajında kullanıcıyı korkutmak veya kandırarak DNS sunucularını değiştirmesi için ikna etmeye çalışır. Örneğin, e-posta veya metin mesajında, kullanıcının bilgisayarına veya mobil cihazına virüs bulaştığı veya bilgisayarının veya mobil cihazının performansının düştüğü söylenebilir.
  • Kötü amaçlı yazılım: Saldırgan, kötü amaçlı yazılım kullanarak kullanıcının bilgisayarının veya mobil cihazının DNS sunucularını Şaşmaz DNS sunucularına yönlendirebilir. Kötü amaçlı yazılım, genellikle bir web sitesi veya bir indirilen dosya yoluyla bilgisayara veya mobil cihaza bulaştırılır.

Şaşmaz DNS dolandırıcılığından nasıl korunulur?

Şaşmaz DNS dolandırıcılığından korunmak için aşağıdaki önlemler alınabilir:

  • E-posta veya metin mesajlarında yer alan bağlantılara tıklamayın: E-posta veya metin mesajlarında yer alan bağlantılara tıklamadan önce, gönderenin kimliğini doğrulayın. Gönderenin kimliğini doğrulayamiyorsanız, bağlantıya tıklamayın.
  • Bilgisayarınızı ve mobil cihazınızı güncel tutun: Bilgisayarınızı ve mobil cihazınızı güncel tutmak, güvenlik açıklarını kapatmaya yardımcı olur.
  • Güvenli bir antivirüs programı kullanın: Güvenli bir antivirüs programı kullanarak, bilgisayarınızı veya mobil cihazınızı kötü amaçlı yazılımlardan koruyabilirsiniz.

Şaşmaz DNS dolandırıcılığı ile karşılaşırsanız ne yapmalısınız?

Şaşmaz DNS dolandırıcılığı ile karşılaşırsanız, aşağıdaki adımları izleyin:

  • Bilgisayarınızı veya mobil cihazınızı yeniden başlatın: Bilgisayarınızı veya mobil cihazınızı yeniden başlatmak, DNS sunucularınızın varsayılan değerlerine dönmesini sağlar.
  • Güvenli bir antivirüs programı kullanarak, bilgisayarınızı veya mobil cihazınızı kötü amaçlı yazılımlardan tarayın.
  • Kişisel bilgilerinizi veya finansal bilgilerinizi koruyun: Şaşmaz DNS dolandırıcılığı ile karşılaştıysanız, kişisel bilgilerinizi veya finansal bilgilerinizi korumak için aşağıdaki adımları izleyin:
  • Kredi kartı numaralarınızı ve şifrelerinizi değiştirin.
  • Banka hesap numaralarınızı ve şifrelerinizi değiştirin.
  • Sosyal güvenlik numaranızın kopyalarını imha edin.
  • İnternette alışveriş yaparken, sadece güvenilir siteleri kullanın.
  • İnternette bankacılık işlemlerinizi yaparken, sadece güvenli bağlantıları kullanın.

Kaynak: HABER MERKEZİ