Kullanıcılar arasında merakla konuşulan bir konu var: Şeb-i Yelda! Bu özel an, zamanın durduğu, gizemle örülü bir mekânda gerçekleşiyor. Şeb-i Yelda nedir? ve Şebi Yelda ne zaman, ne yapılır? İşte, bu haberimizde Şeb-i Yelda'nın büyülü mekânına dalacak ve bu eşsiz zaman diliminin içinde kaybolacaksınız. Şeb-i Yelda'nın gizemli atmosferi ve bu anın yaratıcılıkla bezenmiş detayları sizi bekliyor. İşte detaylar...

Şebi Yelda ne zaman, ne yapılır?    

21 Aralık, kışın resmi başlangıcı olan kış dönümüne işaret eder ve bu anlamla Şeb-i Yelda olarak da bilinir. İran başta olmak üzere birçok bölgede, bu özel gün coşkuyla kutlanır. 21 Aralık gününde, Güneş'in ışınları Oğlak Dönencesi'ne dik bir açıyla gelerek Kuzey Yarımküre'de en uzun geceyi ve kış mevsiminin başlangıcını müjdelemiş olur. Uzun geceler, ilerleyen günlerde 21 Mart'ta gerçekleşecek Nevruz'a kadar kısalacak.

Şeb-i Yelda nedir? 

Yakın coğrafyamızda, özellikle İran ve Azerbaycan gibi ülkelerde, "Şeb-i Yelda" adıyla anılan bu dönemde çeşitli gelenekler yaşatılmaktadır. "Kutlu Gece" anlamına gelen "horrem ruz" ile özdeşleşen bu günlerde, narlar bereketin sembolü olarak yenir, karpuzlar kesilir ve birbirinden renkli davetlerle eğlenceler düzenlenir. Bu geleneksel kutlamalar, kültürel zenginliğimizi yansıtan önemli anlardan biridir.

Kaynak: Haber Merkezi