İktisatçı Uzunoğlu: Seçimden sonra Türkiye’yi zorlu bir dönem bekliyor

Abone Ol
Kemalpaşa Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KESİAD) üyelerine değerlendirmelerde bulunan Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, seçime günler kala güncel ekonomik gelişmeleri ve seçim sonrası Türkiye ekonomisini bekleyen gelişmeleri değerlendirdi.

Türkiye'nin yol haritası

Uzunoğlu'nun perspektifinden ekonomiyi değerlendirmek istediklerini ifade eden KESİAD Başkanı Mutlu Can Günel, “Kendisini ekonomi programlarında yaptığı yorumlarla yakından tanıyoruz. KESİAD üyeleri ile kendisini buluşturarak seçim sonrası Türkiye’nin ekonomik yol haritasını görmek istedik” şeklinde konuştu. [caption id="attachment_53602" align="alignnone" width="2129"] KESİAD Başkanı Mutlu Can Günel[/caption]

'Karnemizi görelim ki politikamızı belirleyelim'

Ekonomik sorunların anlaşılması için ortaya bir karne koyulması gerektiğini ifade eden Uzunoğlu, “Önce karnemizi görmemiz lazım ki politikamızı belirleyelim. Sonra insana yatırım, altyapıya, enerji ve temiz suya yatırım yapmak gerekiyor. Tarım son derece önemli, köylerde yaşamın iyileştirilmesi gerekiyor. Dijital altyapı köylere kadar ulaştırılmalı ki teknolojik tarıma geçebilelim” dedi.

Faizler yüksek borçlar yüklü

Dünya’da sıkı para politikasının devam ettiğini, Türkiye’nin kısa vadede ödemesi gereken borçları bulunduğunu söyleyen Uzunoğlu, “Eskiden kredi bulmak kolaydı çünkü faizler sıfırdı. Şimdi FED Avrupa Merkez Bankası faiz arttırıyor. Kredi yine bulursunuz ama hem faizler yüksek hem de Türkiye’nin CDS değeri hala 500 üzerinde. Dolayısıyla borçları çevirmek de zor olacak” dedi.

Güvenli yatırım

Altının her zaman güvenli yatırım olduğunu söyleyen Uzunoğlu, "Her yatırımcının portföyünde altın bulundurması gerekiyor. Dolar ile borçlanmaktan kaçınmak gerekiyor. Enflasyon devam ettikçe firmalar kar edecektir, bunun da borsaya olumlu yansıması olacak. İMKB 30 içinden bir miktar hisse de portföye eklenebilir” diye konuştu. [caption id="attachment_53600" align="alignnone" width="2022"] Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu[/caption]

'Ekonomide denge tutturulmak zorunda'

Yüksek faiz ne kadar kötü ise düşük faizin de o kadar kötü. Türk lirası değerlendiğinde de kötüdür. İthalatı teşvik eder. O sebeple bir dengeyi tutturmak zorundayız. Yeni bir iktidar oluştuğunda faizlerin hızlıca artırılmasının da mümkün olmadığını söyleyen Uzunoğlu, “Dolayısıyla seçim sonuçlarından bağımsız olarak bizi zorlu bir süreç bekliyor” dedi.

'Kur Korumalı Mevduatı devam ettirmek mümkün değil'

Seçimden sonra Türkiye'yi zorlu bir sürecin beklediğine işaret eden Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, "Türkiye Merkez Bankası rezervleri, swaplar dahil edildiği zaman eksi 60 milyar dolar seviyesinde. MB rezervinin bu manzarası sebebiyle dövizi baskılama, KKM uygulamalarını seçimden sonra devam ettirmek mümkün değil. İktidar değişmese de yeni bir ekonomi yönetimi iktidara gelse de şu anki ekonomi politikası sürdürülemez” dedi.

Güvenli kamu kurumlarına dikkat çekti

Yıl sonu enflasyon oranının yüzde 50'lerde olmasını beklediğine dikkat çeken Uzunoğlu enflasyonu düşürmenin yolunun sadece ekonomik önlemler değil güvenli kamu kurumları da olduğunu sözlerine ekledi.

Sadi Uzunoğlu kimdir?

1960 doğumlu olan Sadi Uzunoğlu, Uludağ Üniversitesi İİBF İktisat Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladı. 1985’de İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi’nde araştırma görevlisi oldu. Aynı fakültede akademik kariyerine devam etti. 2001'in sonuna kadar İktisat Doçenti olarak görev yaptı. Akademik kariyerine Trakya Üniversitesi İİBF’de profesör ve İktisat Bölüm Başkanı olarak devam ediyor. Yurt içi ve yurt dışında birçok makale ve çalışmaları bulunan Uzunoğlu’nun, şu anda piyasada bulunan kendi ve/veya ortak yazarlı kitapları; “Para ve Döviz Piyasaları”, ”Çağ Atlamada Yeni Dönem”, “Temel Ekonomi”, “Finans Matematiği Çalışma Kitabı, HP Uygulamalı” “Güncel Ekonomik Sorunlar : Dünya Ekonomisi”, “Güncel Ekonomik Sorunlar : Global Kriz”, “Yeni Başlayanlar İçin Bankacılık”, “Yeni Başlayanlar İçin Ekonomi”, “Mikro ekonomi" olarak yer alıyor. Daha fazla haber için  ÖZGE UĞULU  ' '