"Anadolu Kültürü Tanrıçaları" Multidisipliner Sergisi, Anadolu kültüründe önemli bir yere sahip olan tanrıçalara sanat ile bakmayı amaçlıyor. Sergi, Türkiye ve yurt dışından birçok kadının katılımıyla oluşan Şahmaran adlı uluslararası sanat gönüllülerinin eserlerinin yer aldığı "Anadolu Kültürü Tanrıçaları" sergisinin gezilmesiyle başladı. Sergiye İlçe Kaymakamı Oğuz Alp Çağlar, Belediye Meclis üyeleri ve çok sayıda sanatsever katıldı.
Sergi gezisinin ardından dünyaca ünlü piyanist Dr. Züleyha Abdullayeva eşliğinde "Ben Anadoluyum" Korosu Konseri gerçekleştirildi ve katılımcıların büyük beğenisini topladı.
Söyleşi kısmında, tarih boyunca tanrıça kavramını farklı bir bakış açısıyla ele alan kültür-sanat etkinliği düzenlendi. Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Dr. Nodira Güçsav, kadının toplumsal uyanışta önemli bir rol oynadığını belirterek, kadının mücadeleci ve güçlü olmasının toplumda olumsuzlukların önüne geçebileceğini ifade etti.
'SORGULAMAK İNSANI İNSAN YAPAN ŞEY'
Tanrıça kültürünün nasıl doğduğu hakkında bilgi veren Osman Altay Güçsav ise insanın kendisini ve yaratıcısını sorgulamasının insanı insan yapan şey olduğunu vurgulayarak, kadınlığın ve anneliğin antik çağlardan bu yana önemli olduğunu söyledi.
Ressam Evrim Gökçelik Artemis'in kentinde düzenlenen etkinliğin, Anadolu Tanrıçaları'nı konu alan kültür-sanat etkinliklerine bir örnek olduğunu belirterek, Hekate tanrıçası hakkında bilgi verdi. Gökçelik, Artemis'in karşısında yer alan Athena'nın da Hekate'den bazı özellikler taşıdığını ve Hekate'nin son ana tanrıça olarak bilindiğini ifade etti.
"Anadolu Kültürü Tanrıçaları" Multidisipliner Sergisi, 30 Mayıs'a kadar Selçuk Efes Kent Belleği'nde ziyaret edilebilecek.