Turizmde 2024 yazı beklentileri karşılamadı. Değişen ekonomik koşullar ve konaklamadaki fiyat artışları bu sene otel doluluk oranlarında düşüşe neden oldu. Turizm sektöründe artan maliyetler ve borçlar da eklenince sektörden kaçış hızlandı. İzmir’de Çeşme, Seferihisar, Menderes, Bergama, Menemen, Konak, Gaziemir, Dikili, Ödemiş, Urla ve Buca’daki 153 turistik tesis yaklaşık 26 milyar 14 milyon 809 bin TL’ye satışa çıktı. Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul satış platformlarındaki göre İzmir’de son bir ayda satışa çıkan 153 turizm tesisinden 83’ü butik otel olurken, 42’si otel, 13’ü pansiyon, 9’u apart, 2’si motel, 1’i kamp yeri ve 1’i de tatil köyünden oluştu. Bu tesislerin 86’sı Çeşme’de faaliyet gösterirken en pahalı tesis 5 milyar 700 milyon TL ile Çeşme’de yer alan bir otel oldu. En ucuz tesis ise 5 milyon 3 bin TL ile Seferihisar’daki butik otel oldu. 

BÜLENT TERCAN

‘İzmir, yabancı fakiri’

Yaz turizminin bu sene iyi geçmediğini belirten Destination İzmir Başkanı ve SKAL Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Tercan, “Bu sezon otellerde yüzde 60-65 doluluk oranı var. Birinci sebebi İzmir, yurt dışı pazarlarda tanınmıyor. Bir de Türkiye'de yurt içi maliyetlerde artışlar oldu. Bu artışlar maliyetleri arttırdı ve otel fiyatları arttı. Bu yüzden iç talep de daraldı. Özellikle Alaçatı'da da satılık turistik tesisler çok var. Her gün bir otelci arkadaşım arıyor. Otelimi satsana diyor. Yani turizm sektöründe kaçış var. İnsanlar mutlu değil. Turizm sektörünü İzmir çok ciddiye almalı. Turizm sektörünü birinci öncelikli çözüme kavuşturulmalı sektör olarak öne almalı. İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu’nda birinci öncelikli kurtarılacak sektör olarak gündeme almalılar. İzmir, yabancı turist fakiri” diye konuştu. Geçen yıla göre yabancı turist sayısında yüzde 2 gibi bir artış gözüktüğünü vurgulayan Tercan, 2025 yılını kurtarmak için İzmir turizmini ayağa kaldırmak gerektiğini açıklayarak, “İzmir turizmde her şeye sahip. Deniz, kum, güneş, inanç turizmi, Meryem Ana, gastronomi, Kemeraltı gibi güzellikleri var. Modern bir dış hatlar havaalanı var. 60’tan fazla noktaya direkt uçuş var. Yani İzmir'de her şey var, yabancı turist yok” dedi. 

Adalar ve günübirlikler

Ege Bölgesi olarak kuzeyden güneye, batıya tüm turizm beldelerinde turistik otellerin özellikle bu yaz sezonunda hayal kırıklığı yaşadığını aktaran İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, “Genelde Türk insanının çoğu da yaz döneminde yurt dışına gitti. Yunan Adaları’na ya da kampanya var diye dünyanın farklı yerlerinde ekonomik olarak ucuz noktalarda turizm ve tatil yapma açısından Türkiye'yi tercih etmediler. Böyle olunca ciddi yatırımlar yapan turizm şirketleri ve oteller, apartlar ciddi zarar ettiler. Zarar edince de nakit paranın çok cazip olması ve faizlerin çok yüksek olması sonucunda ‘otellerimizi satalım, paramız çalışsın biz çalışmayalım’ mantığı ön plana çıktı. Burada otellerin bir de gizli rakibi vardı o da evlerini günlük kiraya veren yazlıkçılardı. Tatile çıkanların önemli bir kısmı da oteller yerine bu evleri kiralamayı tercih etti” ifadelerini kullandı.

ridvan-akgun-1-1

‘Kışın 500’ü geçebilir’

İflasla karşı karşıya kalmamak için başta 2, 3, 4 ya da 5 yıldızlı otellerin sıkıntı yaşadığını ve satışa çıktığını vurgulayan İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, “İzmir’de 150’den fazla büyük-küçük otel satışta. Ege Bölgesi’nde ise 280 civarı otelin satışa çıktığını duyuyoruz. Türkiye'nin yıllık elde ettiği turizmden ve hükümetin açıkladığı 40-50 milyar dolar hedefi yakalanamadı. Sadece turizmle ilgili cazibe noktası Antalya, Alanya çevresi ve Bodrum kaldı. Ama burada da ciddi bir sıkıntı var. Ege Bölgesi’nde satışa çıkan 280 otelin kış sezonunda 500’ü geçeceğini düşünüyoruz” sözlerine yer verdi.

Kaynak: Filiz Erol