8 Haziran Cumartesi günü ilk oturumu yapılacak üniversite sınavı yaklaşırken, sınav stresi gençleri etkisi altına alıyor. Beslenme Uzmanı Hande Selin Ok, bu stresin yeme davranış bozukluğuna yol açabileceğine dikkat çekerek, doğru beslenme ile sağlık problemlerinin önlenebileceğini ve başarıyı artırmanın mümkün olduğunu belirtti.
Bu yıl 3 milyonun üzerinde adayın katılacağı, birçok adayın hayatında büyük bir dönüm noktası olarak gördüğü üniversite sınavı 8-9 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek. Sınav tarihinin yaklaşmasıyla artan stres, Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Selin Ok'a göre, adaylarda yeme davranış bozukluğuna yol açabiliyor. Ok, stresle başa çıkmak için abur cubura yönelmenin ve uyku düzeninin bozulmasının yaygın olduğunu vurguladı.
Hande Selin Ok, sınav öncesinde sıkça tüketilen şekerli yiyecekler ve tatlıların, kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olabileceğini belirtti. Bu durumun konsantrasyon kaybına yol açarak, adayların derslerine odaklanmasını engellediğini ifade eden Ok, yüksek kalorili atıştırmalıkların masa başında sürekli tüketilmesinin istenmeyen kilo alımına neden olabileceğini söyledi.
Diyetisyen Ok, sınav öncesinde stresi azaltmak için C vitamini ve magnezyum içeren besinlerin tüketilmesini önerdi. Çilek, kivi, limon, brokoli, biber, turunçgiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, bitter çikolata, tohumlar ve kuru yemişlerin stresle başa çıkmada faydalı olduğunu belirtti.
Son olarak Ok, sınav öncesi ve günü için şu uyarılarda bulundu: Sınavdan bir gün önce, daha önce yemediğiniz yiyecekleri tüketmeyin. Mümkünse evde daha önce yediğiniz yemekleri tercih edin. Çay, kahve ve koladan kaçının; bitki çaylarını tercih edin. Tuzlu atıştırmalıklar ve salamura gıdalar susuzluğa yol açar; sınav sırasında şekerli gıdalardan uzak durun. Hande Selin Ok, sınav stresi yaşayan adayların doğru beslenme ile hem sağlıklarını koruyabileceklerini hem de başarılarını artırabileceklerini vurguladı.