Deney, Oklahoma'daki bir parkta 11 yaşındaki çocuklarla gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada, çocuklar belirlenen bir düşmana karşı bir araya getirildi. Daha sonra, araştırmacılar karşı grup olarak çocukları birleştirdi. Son olarak, çocuklar iki gruba ayrılarak birbirlerine karşı getirildi.

Sineklerin Tanrısı Deneyi nedir İnsanların kutuplaşma eğilimi yüksek mi   (3)

Bu deney, insanların uygun bir motivasyonla kolayca kutuplaşabileceğini gösteriyor. İnsanların grup kimliğine katılmaya açık oldukları bir gerçektir. Yeterli dışsal uyarıcı ile birlikte, grup dışındaki kişi, kurum veya gruplara karşı ön yargı oluşturabilirler ve onları dışlayabilir, kötü davranabilirler.

Sineklerin Tanrısı Deneyi nedir İnsanların kutuplaşma eğilimi yüksek mi   (2)

Deneyin adı "Sineklerin Tanrısı" olarak konulmuştur. Çünkü insanların sinekler gibi bir araya getirilebilir olmasından kaynaklanır. Bu deney, insanları bir araya getiren ve onları bir sinek topluluğu gibi davranmaya teşvik eden faktörleri gösterir. Kutuplaşma deneyi, tarih boyunca en büyük gruplardan en küçük gruplara kadar pek çok kez gözlemlenmiş ve hala gözlemlenmeye devam etmektedir.

Sineklerin Tanrısı Deneyi nedir İnsanların kutuplaşma eğilimi yüksek mi   (1)

Türkiye’de sol görüşleri sebebiyle hapse girmiş hatta işkence görmüş olan genç psikolog Muzaffer Şerif sonunda ülkeyi terk ederek ABD’ye gitmiş. Ve toplumsal psikoloji denen disiplinin önde gelen temsilcilerinden biri haline geldikten sonra 1954’te yüzyılın psikoloji alanındaki en önemli deneylerinden birini gerçekleştirmiş. Robbers Cave Experiment adını taşıyan bu deneyi rating rekortmeni Survivor yarışmasının ilham kaynağı sayanlar var.

Kaynak: Haber Merkezi