Güncel

Sırbistan'da 7 bin yıllık yerleşim yerinin kalıntıları bulundu

Abone Ol

Sırbistan'ın tarihi zenginlikleri, son keşifle daha da zenginleşti. Sırbistan'ın kuzeyindeki Jarkovac köyü yakınlarında gerçekleştirilen arkeolojik bir çalışma, 7.000 yıllık bir yerleşim yerinin izlerini gün yüzüne çıkardı. Bu keşif, bölgenin tarihöncesi dönemine ilişkin önemli ipuçları sunuyor.

Yerel bir ihbar üzerine harekete geçen arkeologlar, Kiel Üniversitesi öğrencileri ve araştırmacılarının katılımıyla gerçekleştirilen çalışma, 13 hektarlık bir alanı kapsayan geniş bir Neolitik yerleşim yerini gün yüzüne çıkardı. Bu yerleşim, çevresini saran bir dizi hendekle çevrili ve bölgedeki benzer yerleşimlerden farklı olarak oldukça büyük boyutlara sahip.

Kiel Üniversitesi Tarihöncesi ve Protohistorik Arkeoloji Enstitüsü'nden doktora öğrencisi Fynn Wilkes, keşfi şu şekilde açıklıyor: "Bir adamın bölgede bir şeyler olabileceğini söylemesi üzerine bölgeye gittik ve sonra hiçliğin ortasında bu oldukça büyük yerleşmeyi bulduk. Burası, o bölge ve o dönem için devasa bir yerleşim yeri."

Araştırmalar, bölgenin MÖ 5.400 ile 4.400 yılları arasında var olduğunu ve büyük olasılıkla o dönemde Güneydoğu Avrupa'da var olan Vinča kültürüne ait olduğunu gösteriyor. Vinča kültürü, bölgedeki ilk yerleşik çiftçi topluluklarından biri olarak biliniyor ve keçi, sığır gibi hayvanları yetiştiriyorlardı.

Keşfedilen yerleşim yerinde, çok sayıda yanmış evin kalıntıları ve çömlek parçaları gibi çeşitli eserler bulundu. Bu eserler, bölgenin 7.000 yıl önceki yaşam tarzı hakkında önemli bilgiler sunuyor ve arkeologların geçmişe ışık tutuyor.

Ekip lideri ve Kiel Üniversitesi Tarihöncesi ve Protohistorik Arkeoloji Enstitüsü'nden Profesör Martin Furholt, keşfin olağanüstü önemini vurguluyor: "Sırbistan Banat bölgesinde daha önce bilinmeyen büyük Geç Neolitik yerleşimlerin neredeyse hiç bilinmemesi nedeniyle bu keşif olağanüstü önem taşıyor."