Şırnak, doğanın eşsiz güzellikleriyle dikkat çeken bir ilimiz. Ağustos ayında bu bölgenin sunduğu muazzam doğa manzaralarından ve kültürel miraslardan faydalanmak isteyenler için ideal bir zaman. İşte, Şırnak'ta  Ağustos ayında gidilmesi gereken 10 yer...

Şırnak'ta  Ağustos ayında gidilmesi gereken 10 yer

1. Hz. Nuh Türbesi ve Camii

Hz. Nuh’un tam olarak ne zaman vefat ettiği kesin olmamakla birlikte, Kuran ve Tevrat’a göre tufandan sonra Cizre’ye yerleştiği ve burada hayatını sonlandırdığı belirtilir. Dağkapı Mahallesi’nde bulunan Hz. Nuh Türbesi, dünyanın en eski türbelerinden biridir. Türbenin içinde fotoğraf çekmek serbest olup, flaş kullanımı yasaktır.

2. Cizre Ulu Camii

Cizre Ulu Camii, Anadolu’ya İslamiyet’in ilk geldiği yıllarda bir kilisenin camiye dönüştürülmesiyle inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı ve tek kubbeli olan caminin minaresi 1156 yılında dört köşe olarak tasarlanmıştır. 2007 yılında restore edilen bu cami, Anadolu'da kiliseden camiye dönüştürülen ilk cami olarak önemli bir yer tutar.

3. İsmail Ebul-iz El Cezeri Müzesi

12.yüzyılda yaşamış mucit İsmail Ebul-iz El Cezeri’nin anısına 1997’de açılan bu müzede, El Cezeri’nin “El-Kitab fi'l-Hiyel” adlı kitabındaki otomatik makinelerin ve robotların kopyaları sergilenmektedir. Ayrıca, mucidin hayatı ve eserlerine dair bilgi panelleri de bulunuyor.

4. Kırmızı Medrese

Kızıl Medrese, Cizre'nin Dağkapı Mahallesi'nde, dört köşe kırmızı tuğlalarla inşa edilmiştir. 500 yıl boyunca eğitim kurumu olarak hizmet vermiş olan medrese, aynı zamanda Anadolu'da kiliseden camiye dönüştürülen ilk camilerden biridir. 2007 yılında restore edilerek ziyarete açılmıştır.

5. Mem-u Zin Türbesi

13.yüzyılda yaşamış Mem ve Zin’in aşkına adanmış olan Mem-u Zin Türbesi, 16. yüzyılda inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı ve tek kubbeli bu yapı, içi sade bir türbedir. Mem ve Zin’in sandıkları türbenin ortasında yer alır.

6. Meryem Ana Kilisesi

İdil ilçesinde bulunan Meryem Ana Kilisesi, Türkiye’nin en eski kiliselerinden biridir. Hristiyanlığın ilk yıllarında inşa edilmiş olan kilise, çeşitli restorasyonlardan geçmiştir. İç kısmında Meryem Ana'ya ait ikonlar yer alır.

7. Cizre Kalesi

Cizre Kalesi’nin tarihi MÖ 4000 yıllarına kadar uzanır. Kale, Asurlular’dan Osmanlılara kadar birçok medeniyet tarafından kullanılmıştır. Dicle Nehri kıyısında yer alan kale, iç ve dış bölümlerden oluşur ve surları bazalt taşından yapılmıştır.

8. Abdaliye Medresesi Mescidi

1568 yılında Cizre Beyi Abdali Paşa tarafından yaptırılan Abdaliye Medresesi, uzun yıllar eğitim kurumu olarak kullanıldıktan sonra mescit olarak kullanılmaya başlanmıştır. Tek kubbeli bu yapı, avlusunda bir şadırvan ve yeşil alanlar barındırır.

9. Zümrüt Kaplıcaları

Beytüşşebap İlçesi’nin Ilıcak köyünde bulunan Zümrüt Kaplıcaları, su sıcaklığının 39 derece olduğu kaplıcalarla tanınır. Cilt, böbrek ve romatizmal hastalıklara iyi geldiği söylenen kaplıcalar, çeşitli mineraller içerir.

10. Yılmaz Güney Parkı

Silopi ilçesinde yer alan Yılmaz Güney Parkı, geniş bir alana yayılır ve çocuk parkı, yürüyüş yolları gibi imkanlar sunar. Parkta, sevdiklerinizle piknik yapabilir ve keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Kaynak: HABER MERKEZİ