Sivilce izleri, ciltteki kollajen üretiminin azalması sonucu oluşan ve genellikle ciltte çukurluk veya renk farklılığı şeklinde görülen izlerdir. Sivilce izleri nasıl geçer? Dermatologlar, sivilce izlerinin tedavisinde çeşitli yöntemler önermektedir. Bunlar arasında mikro iğneleme, kimyasal peeling, lazer tedavisi, cilt dolguları ve dermabrazyon gibi yöntemler bulunmaktadır. Ancak hangi tedavinin uygulanacağına, izlerin tipi, derinliği ve yaygınlığına göre karar verilmelidir. Sivilce izleri kalıcı mı? ve Sivilce izleri nasıl geçer? sorularının detaylı yanıtları haberimizde yer almaktadır... 

Sivilce izleri kalıcı mı?

Sivilce, cilt gözeneklerinin yağ ve çeşitli hücrelerle tıkanması sonucunda meydana gelir. Sivilce sorunu olan bölgelerde ise; bakteri artışı, ciltte tıkanıklık gibi nedenler iltihaplanmaya neden olur. Özellikle genç yaşta kişiler sıkça sivilce izleri nedir? Araştırıyor. Sivilce, daha çok ergenlik döneminde gençlerde çıkar. Fakat her yaştan insanda dönem dönem sivilce çıkabilir.

Sivilce izlerinin geçme süresi, oluşan izin tipine, derinliğine, büyüklüğüne, cilt özelliğine göre değişmekle birlikte hafif ve yüzeyel olanlar cilt yenileme hızına bağlı olarak kısa sürede düzelirken derin ve büyük sivilce izleri ise daha uzun sürede tedavi edilebilir. Ancak bazı izler ise kalıcı olabilir.

Cildine değer veren pek çok kişi, sivilce izleri neden oluşur? Merak ediyor. İltihaplanmanın deri üzerine yayılması durumunda, şişen ve kızaran cildi esneterek, folikül duvarlarının da yırtılmasına yol açabilir. Yırtılma çok daha büyükse alt deride de zaman zaman hasara neden olabilir. Bu durum da zamanla deride çok daha derin izlere ve lekelere neden olabilir. Bu izlerin bazıları ise, zamanla geçerken bazıları ise ciltte kalıcı hasara neden olabilir. Ciltte meydana gelen sivilce lekeleri de oluşum türüne göre ikiye ayrılır.

Hipertrofik İzler: Sivilcenin meydana getirdiği ciltteki hasarı onarmak için cilt çok fazla kolajen üretir. Bu durumda cilt üzerinde kabarık, sert, yumuşak, pembe, kırmızı ya da kahverengi gibi farklı özelliklerde izlere neden olabilir. Bu tarz lekelere hipertrofik izler ismi de verilir. İzlerin yapısı oluşan sivilceye ve kişinin cilt yapısına göre değişebilir.

Atrofik İzler: Sivilcenin iyileşme aşamasında ciltte doku kaybının yaşanması halinde atrofik adı verilen izler meydana gelir. Ciltte çöküntü ve çukurların meydana getirdiği bu izlerin genişliği ve derinliği; yine kişinin sivilce durumuna ve cilt yapısına göre değişebilir.

Kişilerin ciltlerinde meydana gelebilen bu lekelerde en çok sorulan soru ise oluşan bu sivilce izleri geçer mi? sorusudur. Sivilce lekelerinin bazıları zamanla kendiliğinden geçerken bazıları da kalıcı olabilir. Genellikle de kırmızı renkte meydana gelen ve yara izlenimi veren sivilce lekeleri de zaman içinde iyileşerek kaybolabilir. Cildin iyileşme sürecinde hiperpigmentasyona şeklinde oluşan bu lekeler de genellikle geçicidir.

Sivilce izleri nasıl geçer?

Sivilce izlerinin, temeli diğer yara izlerine benzer. Derin yaraların diğer yara izlerine yol açtığı gibi, iltihaplı ve derin sivilceler de ciltte sivilce izlerine neden olabilir. Sivilce sorunu yaşayanların çoğu bu sorundan kurtulurken herhangi bir kalıcı leke oluşmasa da, orta şiddette veya ağır sivilce sorunu yaşayanların %70'inde sivilce izleri meydana gelebilir. Peki, sivilce lekelerinden muzdarip olanlar için evde sivilce lekelerini geçirme yöntemleri nelerdir?

Limon Suyu: Limon, ciltteki lekeler için en etkili doğal ürünlerden biridir. İçerdiği bol miktardaki sitrik asit, ölü hücrelerin atılmasını ve yeni hücrelerin oluşumunu hızlandırır. Pamuğu limon suyuna batırıp cildinize masaj yaparak uygulayabilir, ardından ılık suyla yıkayabilirsiniz.

Elma Sirkeli Tonik: Elma sirkesi, ciltteki lekelerin rengini açmaya yardımcı olur. Her gece yatmadan önce uygulanabilecek kolay bir toniktir. Pamuğu elma sirkesine batırarak cildinize uygulayabilir ve gece boyunca yıkamayabilirsiniz.

Aloe Vera Maskesi: Aloe vera, cildin yenilenmesini destekleyen birçok özelliğe sahiptir. Yanık veya çatlaklar için önerilen aloe vera, sivilce izlerinin tedavisinde de kullanılabilir. Aloe vera özünü cildinize uygulayıp yarım saat bekledikten sonra ılık suyla yıkayabilirsiniz.

Salatalık: Salatalık, cildi dinlendiren ve hücrelerde yenilenmeyi sağlayarak lekelere iyi gelen bir özelliğe sahiptir. Dilimlenmiş salatalıkları cildinize yerleştirip yarım saat bekleyebilirsiniz. Ardından durulamaya gerek yoktur. Ayrıca, sivilce lekelerine fesleğen, ardıç, lavanta, zerdeçal ve yeşil çay gibi doğal yöntemler de tercih edilebilir.

Derin Sivilce İzleri Tedavisi: Derin sivilce izlerinden bazıları lazer veya kimyasal peeling yöntemleriyle tedavi edilebilir. Akne izleri genellikle gözeneklerde aşırı çukurlaşma, genişleme ve çöküntü şeklinde olabilir. Yüzünde seviye ve renk farklılıkları olan kişilerde, lazerle sivilce tedavisi daha etkili olabilir. Ancak önce sivilcenin tedavi edilmesi, sonra da sivilce lekesi tedavisi yapılması önemlidir.

Uzman Kontrolünde Tedavi: Evde doğal yöntemlerle sivilce lekelerinden kurtulmak için maskeler yetersiz kalabilir. Bu nedenle, uzman kontrolünde sivilce cilt temizliği, leke tedavisi ve cilt bakımı yaptırmak, daha etkili sonuçlar almanıza yardımcı olabilir.

Diş macunu, yoğurt veya sabun köpüğü sürerek beklemek gibi çeşitli uygulamalar ise tercih edilen bir tedavi yöntemi değildir. Bu tür uygulamalar, deride kalıcı kızarıklıklara, enfeksiyonların artmasına veya lekelenmelere neden olabilir.

Kaynak: Haber Merkezi