SpaceX, Texas’tan yaptığı beşinci Starship test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi ve roketin ilk aşama yükselticisini, daha önce hiç olmadığı gibi, karaya geri döndürmeyi başardı. Bu yenilikçi geri kazanım yöntemi, fırlatma kulesine bağlı büyük metal kollar kullanılarak uygulandı.

Roketin Yükselişi ve İlk Aşama Yükseltici

SpaceX’in Boca Chica, Texas fırlatma tesislerinden yerel saatle 07:25’te (GMT 12:25) fırlatılan Super Heavy ilk aşama yükseltici, Starship roketinin ikinci aşamasını uzaya gönderdi. Roket, Avustralya’nın batısındaki Hint Okyanusu’na doğru ilerleyerek atmosfer geri girişi gerçekleştirecek ve ardından suya iniş yapmayı deneyecek. Roket, 74 kilometre (46 mil) yükseklikte Starship'ten ayrıldıktan sonra, fırlatıldığı alana geri dönmek için robot kollar yardımıyla iniş yapmayı hedefledi.

Bu uçuş, SpaceX’in daha önceki testlerinde olduğu gibi fırlatma sonrası yok olma riski taşıyordu. Önceki Starship test uçuşları, fırlatmanın hemen ardından ya da denize düşerken imha olmuştu. Ancak bu kez, SpaceX kurucusu ve CEO’su Elon Musk, zorluğu artırarak ilk aşama yükselticisini, havalandığı pad’e geri döndürmeyi başardı. SpaceX mühendislerinden Dan Huot, "Şaka yapıyorsun değil mi?" diyerek heyecanını dile getirirken, Kate Tice bu günün mühendislik tarihine geçecek bir gün olduğunu vurguladı.

Kontrol ve Geri Kazanım Süreci

İniş denemesi, uçuş direktörünün gerçek zamanlı olarak manuel kontrol ile karar vermesi gereken bir süreçti. SpaceX, hem yükselticinin hem de fırlatma kulesinin stabil durumda olması gerektiğini belirtti. Her şeyin başarılı bir iniş için hazır olduğu değerlendirildi. Yükselticiden ayrıldıktan sonra, retro görünümlü paslanmaz çelik uzay aracı dünyayı dolaşmaya devam etti ve Hint Okyanusu'nda kontrollü bir suya iniş yapmayı hedefledi.

SpaceX, daha önce Falcon 9 roketlerinin ilk aşama yükselticilerini geri kazanma konusunda dokuz yıllık deneyime sahip. Bu süreçte, uzaya uydu ve ekip göndermenin yanı sıra fırlatma platformlarından uzak olan deniz üzerindeki platformlara iniş yapmaktaydılar. Ancak Starship için, Musk bu durumu değiştirmeyi planlıyor. Starship, 33 metan yakıtlı motor ile donatılmış en büyük ve en güçlü roket olarak tarihe geçecek. NASA, bu roketin iki adetini, önümüzdeki on yıl içerisinde astronotları Ay’a indirmek için sipariş etti. SpaceX, Starship’i kullanarak insanları ve malzemeleri Ay’a, nihayetinde de Mars’a göndermeyi amaçlıyor.

Kaynak: Aljazeera