Sütlü Nuriye tatlısı 1900’lü yılların başında Diyarbakır yöresinde ortaya çıkmıştır. Sütlü Nuriye, baklavaya göre hafif olması nedeniyle tercih edilir. Fındık, badem ve baklava yufkasıyla hazırlanan, üzerine sütlü şerbet dökülen tatlıya ‘ihtilal tatlısı veya ihtilal baklavası'da denilmektedir.

sutlu-nuriye-nasil-ortaya-cikmistir-sutlu-nuriye-nasil-yapilir-hazir-yufkadan-sutlu-nuriye- (2)-1

Sütlü Nuriye tatlısının hikayesi ne?

1900’lü yılların başında Diyarbakır yöresinde doğmuş olan bir tatlıdır. Diyarbakır'ın vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunan Sütlü Nuriye, baklavaya göre hafif olması nedeniyle tercih edilir. Badem ve baklava yufkasıyla hazırlanan, üzerine sütlü şerbet dökülen tatlı, halk arasında "Diyarbakır baklavası" olarak adlandırılır. Diğer baklava çeşitlerine göre bu tatlının içinde bolca badem bulunur.

sutlu-nuriye-nasil-ortaya-cikmistir-sutlu-nuriye-nasil-yapilir-hazir-yufkadan-sutlu-nuriye- (2)

Sütlü Nuriye tatlısının kökenine dair anlatılan ilginç hikaye şöyledir: 12 Eylül döneminde bir general, İstanbul'da satın aldığı baklavanın fiyatının yüksekliği konusunda şikayette bulunur. Bu şikayet sonucunda İstanbul'da görevli askerler ve İstanbul Belediye Başkanı İsmail Hakkı Akansel, baklavanın satış fiyatıyla ilgili bir liste yayınlamıştır. Ancak belirlenen fiyat, baklavanın maliyetini karşılamamıştır. Bu nedenle Güllüoğlu Baklavaları sahipleri, maliyeti düşürebilmek için çözüm arayışına girmişlerdir.

Güllüoğlu Baklavaları sahipleri, baklava yapımında fıstık yerine daha ekonomik olan fındığı kullanmış ve tatlıya süt ekleyerek gramajını artırmışlardır. Bu sayede ihtilal yöneticilerinin belirlediği fiyatta satılabilecek, daha düşük maliyetli bir baklava üretmişlerdir. Tatlı, "Sütlü Nuriye" adıyla anılmıştır.

Tatlıya bu ismin verilme sebebi ise ilginçtir. Tatlıyı yaratan Güllüoğlu Baklavaları sahibi Nejat Güllü, maliyeti düşük olmasına rağmen lezzetli bir tatlı yaratmanın yanı sıra, ilgi çekici bir isim bulmak istediklerini belirtmiştir. Sonunda, "Sütlü Nuriye" ismini seçmişlerdir. Ancak bu ismin özel bir anlamı veya hikayesi olmamıştır. Nejat Güllü, amaçlarının insanların bu tatlıyı sevmesi olduğunu ifade etmiştir.

Buna karşın, Masterchef programına katılan ve Güven Tatlı işletmesinin sahibi olan Metin Güven, tatlıyı bir Diyarbakırlı kadının ürettiğini belirtmiştir.

Sütlü Nuriye tatlısı, süt, fındık veya badem ve şeker kullanılarak hazırlanan bir lezzettir ve Diyarbakır mutfağıyla özdeşleşmiştir.

sutlu-nuriye-nasil-ortaya-cikmistir-sutlu-nuriye-nasil-yapilir-hazir-yufkadan-sutlu-nuriye- (1)

İşte hazır baklava yufkasından Sütlü Nuriye tarifi:

Malzemeler:

  • 40 yaprak hazır baklavalık yufka
  • 350 gr. tereyağı
  • 4 su bardağı file fındık veya iri çekilmiş fındık

Şerbeti için:

  • 3 su bardağı süt
  • 1.5 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker

Yapılışı:

  1. Öncelikle şerbeti hazırlamak için, bir tencereye su, süt ve şekeri ekleyip şeker eriyene kadar karıştırarak ısıtın. Şeker eriyince ocaktan alın. Şerbeti kaynatmayın.
  2. Fırın tepsisinin tabanını tereyağı ile yağlayın. Baklavalık yufkayı tepsiye yerleştirip üzerine tereyağı sürün. Bu şekilde aralarına tek tek tereyağı sürerek yaklaşık 20 adet yufkayı üst üste dizin.
  3. Yufkaların üzerine fındıkları serpin. Kalan 20 adet baklava yufkasını da aynı şekilde aralarına tereyağı sürerek üst üste dizin.
  4. Tüm yufkaları tepsiye yerleştirdikten sonra kalan tereyağını tatlıların üzerine gezdirin. Daha düzgün görünmesi için kenarlarından fazla gelen yufkaları kesin.
  5. Tatlıyı küçük kareler halinde dilimleyin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.
  6. Fırından çıkan tatlının ilk sıcağı çıktıktan sonra, ılık olan şerbeti tatlıların üzerine dökün. Şerbetini tamamen çektikten sonra üzerini dilediğiniz şekilde süsleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Kaynak: Haber Merkezi