Yaşam

Suudi Arabistan nerede? Suudi Arabistan'ın Nüfusu Kaç? Suudi Arabistan dini ne? Suudi Arabistan bayrağının anlamı ne?

Abone Ol

Suudi Arabistan nerede?

Suudi Arabistan ya da resmî adıyla Suudi Arabistan Krallığı, Arap Yarımadası'nda bulunan en büyük ülkedir. Kuzeybatı'da Ürdün, kuzey ve kuzeydoğu'da Irak, doğuda Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, güneydoğuda Umman, güneyde Yemen, kuzeydoğusunda Basra Körfezi ve batısında Kızıldeniz ile çevrilidir

Suudi Arabistan'ın Nüfusu Kaç?

Temmuz 2013 itibarıyla Suudi Arabistan'ın nüfusu, vatandaşlık verilmemiş göçmenler de dahil olmak üzere 5.5 ila 10 milyon arasında tahmin ediliyordu. Ancak tarihsel olarak Suudi liderlerin nüfus sayımlarını şişirme eğilimi olduğundan, nüfusun kesin olarak belirlenmesi mümkün değildi. 1950'lerden bu yana Suudi nüfusu hızla arttı ve uzun yıllar boyunca yılda yaklaşık yüzde 3 nüfus artış oranıyla dünyanın en yüksek nüfus artış oranlarından birine sahipti.

Etnik Bileşim ve Bölgesel Dağılım

Suudi Arabistan halkının etnik bileşimi %90 Araplar ve %10 Afro-Araplar'dan oluşuyor. Suudilerin çoğu Hicaz (%35), Necd (%28) ve Doğu Eyaleti (%15) bölgelerinde yaşamaktadır. Hicaz, ülkenin en yoğun nüfusa sahip bölgesidir.

Kırsaldan Kente Göç ve Kentleşme

1970'lerde, Suudilerin çoğunluğu geçimlik tarım ve kırsal yaşam sürdürüyordu, ancak 20. yüzyılın ikinci yarısında krallık hızla kentleşti. 2012 yılı itibarıyla Suudi nüfusunun yaklaşık %80'i özellikle Riyad, Cidde veya Dammam gibi büyük kentlerde yaşıyor.

Genç ve Çeşitli Bir Nüfus

Suudi Arabistan nüfusu oldukça gençtir ve nüfusun yarısından fazlası 25 yaşın altındadır. Ülkede büyük bir yabancı nüfus bulunmaktadır. 2013 yılı itibarıyla CIA Factbook'a göre, Suudi Arabistan'da yaşayan yabancılar ülke nüfusunun yaklaşık %21'ini oluşturuyordu (diğer tahminlere göre %30 veya %33). Göçmenler toplam nüfusun %38.3'ünü oluşturuyor. 2019 BM verilerine göre göçmenler, çoğunlukla Orta Doğu, Asya ve Afrika'dan gelmektedir. Suudi Arabistan'da kölelik 1962 yılında resmen kaldırıldı; ancak 1960'ların başlarında ülkede yaklaşık 300 bin köle olduğu tahmin ediliyordu.

Suudi Arabistan dini ne?

Resmi olarak bütün Suudi Arabistan vatandaşları Müslüman kabul edilir ve Suudi Arabistan sakinlerinin neredeyse tamamı kendini Müslüman olarak tanımlamaktadır. Nüfusun %75 ila %90'ı İslam'ın Sünni mezhebine mensup iken %10 ila %25'i İslam'ın Şii mezhebine mensuptur. 18. yüzyılda Muhammed bin Abdülvehhâb tarafından Arap Yarımadası'nda yayılan Vehhabilik (mensupları Vehhabi kelimesini uygun görmediği için Selefilik şeklinde adlandırmayı tercih etmektedir) Sünni İslam'ın Suudi Arabistan'daki resmi ve baskın formudur. Şiilik gibi İslam'ın diğer mezhepleri sistematik olarak baskı altındadır.

Suudi Arabistanlı bir araştırmacı yazar olan Hamza el-Hasan'ın el-Cezire televizyonu için hazırladığı raporda Necid (orta) bölgesinde Hanbelilik içinde ortaya çıkmış Selefilik-Vehhabîlik'in yaygın olduğunu, Hicaz (batı) bölgesinde Şafiilik ve Malikilik'in yaygın olduğunu, Asir, Cizan ve Necran gibi güney bölgelerin karışık durumda olduğunu, resmi mezhep olan Selefilik dahil Malikilik, Şafiilik ve Şiilik'in Zeydilik ve İsmaililik mezheplerinin de bulunduğunu aktarmıştır. Kutayf ve el-İhsa olarak bilinen doğu bölgesinde ise Şiilerin çoğunlukta olduğunu, bunun yanı sıra Hanefilik, Malikilik ve Şafiilik mezheplerinin bazı aileler sayesinde ayakta kaldığını söylemiştir[15].

Suudi Arabistan'da tahminlere göre neredeyse tamamı yabancı işçilerden oluşmak üzere 1.5 milyon Hristiyan yaşamaktadır. Suudi Arabistan Hristiyanların ülkeye yabancı işçiler olarak geçici iş için gelip çalışmalarına izin verirken ibadetlerini açıkça yerine getirmelerine izin vermemektedir. Suudi Arabistan, İslam'dan başka bir dine geçmeyi (irtidat) yasakladığı ve ölüm cezası uyguladığı için Hristiyan olan Suudi Arabistan vatandaşlarının yüzdesi resmi olarak sıfırdır. Pew Araştırma Merkezi'ne göre Suudi Arabistan'da neredeyse tamamı yabancı işçi olan 390.000 Hindu bulunuyor. Ateist ve agnostik inançlılar resmiyette "terörist" olarak adlandırılır. 2017 dini özgürlük raporunda, ABD Dışişleri Bakanlığı Suudi Arabistan'ı Özel Bir Endişe Ülkesi (CPC) olarak sınıflandırdı.

Suudi Arabistan bayrağının anlamı ne?

Bayrağın yeşili İslam'ı, kılıç ise adaleti uygulamadaki katılığı temsil eder. Bayrak, şehadetin'nın sağdan sola, her iki taraftan da doğru okunmasını sağlamak için ön ve arkadan farklı yüzle üretilir. Kılıç ayrıca her iki tarafta da yazının okuma yönünü (sağdan sola) işaret eder.