Tokat’ın Büyükyurt köyünde, yıllardır süregelen Orta Asya kökenli tahta mezar geleneği, "Tahtalıköyü boyladı" deyiminin kaynağı olarak gün yüzüne çıkıyor. Niksar ilçesine 23 kilometre mesafedeki bu köyde, Türklerin Orta Asya’dan getirdiği kültürün bir parçası olarak görülen 5 adet tahta mezar bulunuyor. Eskiden kötü ruhların tahtadan uzak durduğuna inanıldığı için, bu mezarlar ev şeklinde yapılarak cenaze anıtı olarak kullanılmış.

Kaynağı tahta mezarlardan

Tarih araştırmacısı Aybike Gamze Gazioğlu, bu mezarların Göktürk kanunlarına dayanan bir gelenek olduğunu belirterek, “Bir kişinin vefat etmesi durumunda sıkça kullanılan 'Tahtalıköyü boyladı' deyimi, aslında bu tahta mezarlardan geliyor. Orta Asya’daki mezar kültürüne göre, ruhların tahtadan mezarlarda ikamet ettiğine inanılırdı. Bu gelenek bugün de köydeki mezarlarda devam ediyor” dedi.

Büyükyurt köyünde bir zamanlar 19 tahta mezar bulunurken, günümüzde sadece 5 tanesi kalmış durumda. Köy halkı, beton mezarların yaygınlaşmasıyla bu kültürel mirasın yok olmasından endişe duyuyor ve bu geleneğin korunması gerektiğini vurguluyor.


 

Kaynak: İHA