Ceza hukuku, hukukun en karmaşık ve detaylı alanlarından biridir. Bu kapsamda, Taksirle ölüme neden olma ne demek? ifadesi de sıkça karşımıza çıkan bir terimdir. Peki, bu terim tam olarak ne anlama gelir ve bu eylemin sonuçları nelerdir? Kullanıcılar arasında sıkça merak edilen bu soruları yanıtlamak adına, Taksirle ölüme neden olma cezası ne kadar?ve bu fiilin cezai yaptırımlarını irdeleyeceğiz. İşte detaylar...
Taksirle ölüme neden olma ne demek?
Taksirle insan öldürme, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı bir kusurlu davranış sonucunda öngörülebilir nitelikte bir neticenin "öngörülemeyerek" bir kişinin hayatına son verilmesidir. Bilinçli taksirle insan öldürme ise fail tarafından "öngörülmesine" rağmen, şansa veya kişisel becerilere güvenilerek yapılan kusurlu davranıştır. Bu suç, Türk Ceza Kanunu'nun "Hayata Karşı Suçlar" bölümünde TCK madde 85'te düzenlenmiştir.
Her iki durumda da, failin ortaya çıkan "insan öldürme" sonucunu istememesi durumunda taksirli sorumluluk meydana gelir. Eğer fail, "insan öldürme" neticesini bilerek ve isteyerek gerçekleştiriyorsa, taksirle öldürme suçu değil, kasten öldürme suçu söz konusu olur. Taksirle işlenen fiil neticesinde ölüm meydana gelmez ve mağdur yaralanırsa, taksirle yaralama suçu işlenmiş olur.
Taksirle ölüme neden olma cezası ne kadar?
Taksirle ölüme neden olma suçunda fail, birden fazla kişinin ölümüne veya ölümle birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olduğunda, 2 ila 15 yıl arasında değişen bir hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir. Bu ceza, aynı zamanda basit tıbbi müdahaleyi gerektiren yaralamalar için de geçerlidir.
Yaralanma durumlarıyla ilgili kanunda herhangi bir derecenin öngörülmemesi, tek bir taksirli fiilin birden çok sonuca yol açtığı durumlarda bu hükmün uygulanabileceğini ortaya koymaktadır. Taksirle ölüme neden olan fail aleyhine, mağdur yakınlarının (anne, baba, eş, çocuklar, kardeşler vb.) maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı bulunmaktadır.
Ölüm, hatalı doktor uygulamasından kaynaklanmışsa, fiili işleyen doktora karşı tıbbi malpraktis sebebiyle tazminat davası açılabilir. Eğer ölüm, iş kazasından veya trafik kazasından kaynaklanmışsa, iş sahibine veya trafik kazası sorumlularına karşı tazminat davası açma hakkı doğar.