Güncel

Tapu döner sermaye ödeme: Döner sermaye tapu ödemesi nasıl yapılır?

Abone Ol

Taşınmaz mal edinme sürecinde, tapu işlemleri sırasında ödenen döner sermaye, vatandaşlar tarafından sıklıkla araştırılan bir konudur. Peki, Tapu döner sermaye ödeme: Döner sermaye tapu ödemesi nasıl yapılır? Döner sermaye ödemelerinin nasıl yapıldığı, hangi durumlarda karşımıza çıktığı ve nasıl hesaplandığı gibi soruların cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz.

Tapu döner sermaye ödeme

E-Tahsilat Yöntemiyle Tahsilat

Tanım

Tahsilat, alacakların toplanması veya ödenmemiş tutarların yasal prosedürlerle tahsil edilmesi sürecini ifade eder.

Tahsilat işlemi, kadastro müdürlüğü veya tapu müdürlüğü tarafından belirlenen bedelin, talep sahibi tarafından banka hesabına veya Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü adına açılan hesaba yatırılmasıdır.

E-Tahsilat Yapılan Bankalar

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile T.C.Ziraat Bankası AŞ. arasında yapılan protokol doğrultusunda, döner sermaye tahsilatları "e-tahsilat" yöntemiyle gerçekleştirilmektedir.

"E-tahsilat" yöntemi ilk olarak belirlenen pilot bölgelerde uygulanmış ve ardından Mart 2014'ten itibaren diğer bankalarla yapılan protokollerle tüm birimlerde kullanılmaya başlanmıştır.

Buna ek olarak, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile PTT arasında yapılan protokol gereği PTT şubeleri de 02 Nisan 2018 tarihinden itibaren "e-tahsilat" uygulamasına dahil edilmiştir. Ancak, sonraki bir aşamada PTT ile yapılan protokol iptal edilmiş ve tahsilat işlemleri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından imzalanan bankalar aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

Döner sermaye tapu ödemesi nasıl yapılır?

Döner sermaye tahsilatı yapılabilecek bankalar şunlardır:

T.C.Ziraat Bankası A.Ş.
T.Halk Bankası A.Ş.
Türkiye Vakıflar Bankası T.O.Ş.
Türkiye İş Bankası A.Ş.
Akbank T.A.Ş.
TEB A.Ş.
QNB A.Ş.
T.Garanti Bankası A.Ş.
Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.
Odeabank A.Ş.
Denizbank A.Ş.
Vakıflar Katılım Bankası A.Ş.
Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş.
ING Bank A.Ş.
Şekerbank A.Ş.
Albara Türk Katılım Bankası A.Ş.
Ziraat Katılım Bankası A.Ş.
Emlak Katılım Bankası,
Alternatif Bankası.
Talep sahibi, cep telefonuna gelen bilgilendirme mesajı üzerine tahsilatı bizzat bankaya giderek veya internet aracılığıyla e-Devlet üzerinden "e-tahsilat" yöntemiyle gerçekleştirebilir.

Tahsilatın Şekli ve Yöntemleri

a) Bizzat Bankaya Giderek Tahsilat: Talep sahibi, tahakkuk mesajını aldıktan sonra anlaşmalı bankalardan birine gider. T.C. Kimlik numarasını bildirdiğinde, döner sermaye adına yapılacak ödeme miktarı sistemden görüntülenebilir. Talep sahibi, kendisine iletilen IBAN numarasına gerekli ödemeyi yapar ve banka ödeme dekontunu elektronik ortamda düzenler.

b) "E-Tahsilat": E-Tahsilat, döner sermaye hizmet bedelinin gişe dışı tahsilat kanallarıyla ödenmesini sağlar.

Talep sahibi, internet bankacılığı üzerinden "kurumlar ödemeleri"ne girip, "Tapu Ödemeleri" bölümünden e-ödeme seri numarasıyla gerekli ödemeyi gerçekleştirir.

Tapu Dairesi Başkanlığı'nın belirttiği bazı ifadeler şu şekildedir:

"E-tahsilat uygulamasıyla tapu işlemlerinde tapu harcı, damga vergisi ve döner sermaye hizmet bedelinin gişe dışı tahsilat kanallarından (internet, sanal POS, telefon bankacılığı, görüntülü işlem merkezi, ATM vb.) ödenmesi sağlanarak bürokratik süreçlerin azaltılması amaçlanmaktadır.

... Bu kapsamda, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile T.C. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı arasında tapu harcı ile damga vergisi bedelinin elektronik ortamda tahsilatı amacıyla protokol yapılmıştır."

(Bu talimat, Tapu Dairesi Başkanlığı tarafından yayımlanmış olsa da, aynı yöntem kadastro işlemleri için de geçerlidir.)