Tarih ve sünger kent

Abone Ol

 İzmir’imiz asırlara dayanan tarihi bir kent, nereyi kazsan tarih çıkıyor İzmir’in topraklarında!

İzmir’in, İtalya’nın bir Roma’sından, Yunanistan’ın Atina’sından farkı yok, asırlara dayanan bir tarihi şehir olmuş bugüne kadar. Şehrin ortasında Agora tarihe meydan okuyor, İzmir’e gelen turist mutlaka burayı ziyaret ediyor. Bunun yanında Kadifekale’de, Bayraklı’da İzmir’in ilk tarihi ile karşılaşıyoruz. İzmir’in Eşrefpaşa’sı Bayramyeri’nde bulunan İpek yolu ise tarihe ışık tutmayı bekliyor!

Geçtiğimiz günlerde Konak Belediye Başkanı Abdül Batur dört yılını anlatırken bu konuya değindi ve “İpek Yolu’nu mutlaka kurtarmamız gerektiğini” ifade etti. Burada kurulan pazar yerinin kalkması için büyük çaba sarfettiklerini ifade ederken yeni pazar yeri için Yağhaneler’deki askeriyenin arazisini satın aldıklarını ama askeriye burayı tam olarak boşaltmadığı için Eşrefpaşa Pazaryeri’ni buraya taşıyamadıklarını söyledi.

Eşrefpaşa Pazarı taşındığı zaman, İpek Yolu’nun etrafı restore edilerek tarihe kazandırılacak ve turistlerin uğrak yeri olması sağlanması ile yeni bir tarihi ve turistik alan ortaya çıkacak. Bu bölgede büyük bir tarih yatıyor. İpek Yolu’nun altından, İzmir Agorası’ndan, Kadifekale’ye çıkan tüneller var. Değirmendağı olarak bilinen Bayramyeri, Tatar Türklerinin asırlar önce ilk yerleşim yeri olması ile biliniyor. Bu bölge zamanında yel değirmenleri ile meşhur bir yer olarak tarihe geçmiş.

Pazarın kalkması ile bu bölgede tarihe ışık tutulacağına inanıyorum.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız şehrimizin sünger kent olduğunu, bunu için yağmur sularının boşa gitmemesi için çalışma yapıyor.

İzmir’in birçok yerinde, yağmur sularının boşa gitmemesi için mezarlıklar dahil olmak üzere yağmur suyu hasadı depoları yerleştirilmeye başlandı. Işıkkent Mezarlığı içindeki camiye yağmur suyu hasadı depoları yerleştirerek kuraklıkla mücadele edeceğini ve sel sularının önüne geçileceğini ifade ederken Türkiye’ye örnek olacağız diyor.

Bu uygulamayla Konak’taki duraklara “Sünger Kent İzmir” adı altında yağmur suyu hasadı depoları yerleştirerek Konak alanını sel sularından koruyacak ve toplanan su ile kuraklıkla mücadele edilecekmiş!

Bu su toplama depoları renkli ve gösterişli. Duraklardan akan su toplanacak, muslukları sayesinde boşaltılarak kurak olan yerlere su verilecek, çok güzel bir uygulama bence. Tebrik ederim kendisini.

Tunç Soyer bunu Avrupa’nın hangi şehrinde görüp de yaptı merak ettim doğrusu. İşin ilginç tarafı tepelerden gelen yağmur suları yokuşlardan Mithatpaşa semtine oluk oluk akarken buna bir çare bulunamaz mı?