2023 yılında 576 milyon dolarlık ihracat tutarıyla taze meyve ve sebze ürünleri arasında lider konumda olan mandalinada, 2024/25 sezonu hazırlıkları hızla devam ediyor. Üreticilerle sözleşmeler yaparak yeni sezon için hazırlıklarını sürdüren ihracatçılar, mandalina bahçelerindeki ürünlerin don, dolu gibi afetlere karşı korunması amacıyla yapılan tarım sigortasında ürün bedelinin düşük kalmasından şikayetçiydi. Bu kapsamda, Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş.’ye sigorta bedellerinin artırılması talebinde bulunuldu.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, satsuma mandalinasının sigorta tutarının kilogram başına 7,5 TL olduğunu ve bu bedelin güncel ürün fiyatlarının çok gerisinde kaldığını belirtti. Başkan Uçak, bu taleplerinin ardından satsuma mandalinada sigorta tutarının 12,5 TL'ye yükseltildiğini, ayrıca portakal, limon ve altıntop gibi diğer narenciye ürünlerinin sigorta bedellerinde de iyileştirmeler yapıldığını açıkladı.

Tarsim Mandalinanin Sigorta Bedelini Yukseltti-1

Hayati önem taşıyor

İklim değişikliğinin etkilerinin giderek arttığını vurgulayan Başkan Uçak, tarım sigortalarının çiftçiler ve ihracatçılar için hayati önem taşıdığını belirterek, tarım sektöründe sürdürülebilirlik için sigorta bedellerinin doğru tespit edilmesinin kritik öneme sahip olduğunu söyledi. Başkan Uçak, mandalinada sigorta bedellerinin artırılması talebini hızla hayata geçiren Tarım ve Orman Bakanlığı ve TARSİM Genel Müdürlüğü’ne üreticiler ve ihracatçılar adına teşekkür etti.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliğinde hazırlanan Ege Bölgesi Turunçgil Rekolte Tahmin Raporu'na göre, Ege Bölgesi’nde 682 bin ton narenciye rekoltesi bekleniyor. Portakal 286 bin 403 ton ile birinci sırada yer alırken, mandalina rekoltesinin 262 bin ton, limon rekoltesinin ise 127,5 bin ton olarak hesaplandığı bildirildi. Altıntop rekoltesi ise 6 bin 127 ton olarak öngörülüyor.

Muhabir: Nazlı Şentürk