Ticaret Bakanlığı, yurttaşları yaz tatili döneminde otel ve paket tur tarifelerine dair dikkat etmeleri gereken hususlar konusunda uyardı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, paket tur sözleşmelerinin tüketiciler tarafından feshedilme hakkının bulunduğuna dikkat çekildi ve tatil zamanı için uygun tazminat taleplerine değinildi.

Paket Tur Sözleşmesi Feshedilebilir

Açıklamada, özellikle paket tur sözleşmelerinde rezervasyonların turun başlangıç tarihine uzun bir süre kala yapılması sonucunda, tüketicilerin önceden planladıkları turlara katılamama durumlarının yaşanabileceği belirtildi. Bu tür durumlarda tüketicilerin paket tur sözleşmesini feshetme hakkı bulunduğu ve paket turun başlamasından en az otuz gün önce yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bildirmek kaydıyla paket tur bedelini herhangi bir kesinti yapılmaksızın iade alabilecekleri ifade edildi. Fesih bildiriminin paket turun başlamasına 30 günden daha az bir süre kala yapılması durumunda ise belirli bir tutar veya oranda kesinti yapılabileceği kaydedildi.

Boşa Harcanan Tatil Zamanı İçin Tazminat Talep Edilebilir

1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'na göre paket tur düzenleyicisinin sözleşmenin hiç veya gereği gibi ifa edilmemesi nedeniyle tüketicinin uğradığı zararlardan sorumlu olduğu hatırlatıldı. Tüketicilerin boşa harcanan tatil zamanı için de uygun bir tazminat talep edebileceği belirtildi. Ayrıca, paket tur veya otel konaklama rezervasyonunun başlamasına belirli bir süre kala cezai şart ödemeksizin iptaline imkan tanıyan ihtiyari sigorta uygulamasının tüketiciler için faydalı olduğu değerlendirildi.

Tüketici Hakları ve Başvuru Yolları

6502 sayılı Kanun kapsamında bireysel tüketici uyuşmazlıklarının çözümünde tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemelerinin yetkili olduğu ifade edildi. 2024 yılı için değeri 104 bin TL'nin altında bulunan uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetine, bu tutarın üzerindeki uyuşmazlıklarda ise tüketici mahkemesine başvurulabileceği belirtildi. Ayrıca, dava açılmadan önce ara bulucuya başvurulması gerektiği de vurgulandı.

Güvenilir Rezervasyon İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ticaret Bakanlığı, tatil planları yapan tüketicilerin güvenli ve sorunsuz bir tatil geçirebilmeleri için rezervasyon işlemlerinde dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Sosyal medya, kısa mesaj veya e-posta gibi iletişim kanallarından gelen tekliflerin doğruluğunun sorgulanması, seyahat acentasının veya turizm tesisinin ilgili kamu kurum ve kuruluşları nezdinde kayıtlı olup olmadığının araştırılması gerektiği ifade edildi. Turizm tesislerinin belgeli olup olmadığını ve kaç yıldız sahibi olduğunu kontrol etmek için www.kulturturizm.gov.tr ve www.tursab.org.tr adreslerinden sorgulama yapılabileceği belirtildi. Özellikle mesafeli yolla imzalanan sözleşmelerde, seyahat acentasının veya turizm tesisinin internet sitelerinin Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'ne (ETBİS) kayıtlı olduğunun kontrol edilmesi gerektiği vurgulandı.

Kaynak: DHA